Іронія: США вчаться в України

capitol6

Яка іронія, коли Америка намагається різними способами допомагати Україні, і не тільки фінансами чи зброєю, але також своїм досвідом, зокрема у демократичних процесах, вільному ринку тощо. І не тільки Президент США, її Конгрес, але також американські державні та інші організації, такі як USAID, NED та інші намагаються вчити Україну та українців боротися з корупцією, впроваджувати етичні, комерційні та демократичні приписи. Останні події у США вказують, що США повинні присвятити чимало уваги саме собі.

Україна має свої проблеми. Ніхто їх не заперечує. Досі хіба найбільш непоправні гілки влади в Україні це Судочинство та Генеральна Прокуратура. У кожному випадку вже історично, бо протягом майже 30 років незалежності Правосуддя України виявилось чи не найбільш скорумпованим. Суддів, прокурорів купується майже без виїмку. Протягом 30 років мабуть було вже майже 20 Генеральних прокурорів України, і майже усі вони були скорумпованими, не виконуючи ролі головного прокурора — адвоката українського народу, а велика більшість просто виконувала роль чи доручення президентів, які їх призначали, і боролися проти їх політичних опонентів, або просто просуваючи власні інтереси.

Ірина Венедиктова, сьогоднішній Генеральний прокурор яскраво представляє всі характеристики своїх найгірших попередників. Вона мало кваліфікована, не тільки прийшла до влади з партійного списку Президента України Володимира Зеленського, та відкрито представляє та виконує політичну волю Президента, або просто інколи свою, антиукраїнську.

Досить глянути на уривок з Конституції України, щоби зрозуміти, що всі ці її характеристики суперечать тій же Конституції. У Розділі УІІІ Правосуддя:

Стаття 131-1.В Україні діє прокуратура, яка здійснює:

1) підтримання публічного обвинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Організація та порядок діяльності прокуратури визначаються законом.

Прокуратуру в Україні очолює Генеральний прокурор, якого призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Президент України.

У США Генеральний прокурор називається Генеральний юрист, і він виконує функцію Міністра юстиції, що є частиною не Правосуддя, а виконавчої влади. Такого окреслення немає у Конституції США. Просто у федеральному Кодексі 28 написано, що Президент призначає Генерального юриста, якого підтверджує Сенат, і що він керує Департаментом юстиції. Традиційно це поняття розумієють так, що Генеральний юрист не є адвокатом ані президента США, ані виконавчої влади уряду США, а є адвокатом народу американського. У цьому випадку треба визнати, що Конституція України повніша, ніж Конституція США, але вона на 200 років молодша, можна сказати модерніша, і написана з більшим досвідом інших конституцій.

За Президента США Дональда Трампа ці тонкощі — кого представляє Генеральний юрист, затьмарилися. Сьогоднішній Генеральний юрист Вільям Барр — виконавець волі Президента США. Це без найменшого сумніву. Недавно відбулися Конгресові переслухання з цього питання. Переслуханням провадили Демократи, що означає фактично тільки те, що вони були у більшості, і вони Барра викликали на переслухання.

Чесно кажучи обидві сторони виступали відкрито не прикриваючи ні своїх позицій, ані антагонізмів. Не було також тут переможців, ані переможених. Суттєвими, на мою думку, буди декілька тверджень Барра: він за увесь час свого діяння на позиції Генерального юриста особисто встрянув тільки у дві справи, які стояли перед американським судом. Обидві справи відносились до приятелів діючого президента. Одна з справ була Рожера Стовна, опісля була предметом амністії, яку приділив Президент Трамп своєму довголітньому приятелеві. В часі процесу цієї справи підсудний кілька разів твердив публічно, що він не зрадить свого приятеля президента у будь якому переступленні закону. Хіба президент переступив закон? Амністію не можна уділювати президентом підсудному, у якого кримінальна поведінка пов’язана з поведінкою президента. Коли Барра запитала чи він тепер розслідуватиме, якою була ця кримінальна поведінка президента, він відповів що ні.

Барр також спокійно підтвердив, що він промостив шлях для президента Трампа, користуючись федеральними військами або аґентами для того, щоби президент зміг виступити з Біблією у правій руці перед храмом Св. Івана кілька кроків від Білого Дому для фотосесії. Ця показуха не мала жодного значення для Америки чи її народу. Тільки для Трампа.

Було багато чого іншого. В одному місці Барр заявив, що він не слідкує за “tweets” Президента, хоча публічно кількаразово він заявив що “tweets” президента ускладнюють його роботу. Безперечно, переслухання вказало те, що позиція Генерального юриста у США, як об’єктивного адвоката для народу, а не президента і його людей, стоїть під серйозною загрозою. І хоч стоїть питання імпічменту самого Барра, але ця екстремна процедура певне не відбудеться. У листопаді Америка обиратиме Президента. Доля Барра дійсно пов’язана з Трампом.

Все ж таки, незорієнтований міг би був слідкувати за неординарними висловами Генерального юриста США на Конгресовому переслуханні, та зробити висновок, що в Америці конституційна криза, та що дійсно Україна своєю демократією зближується до Америки (або ж Америка до України).

29 липня 2020 року Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа