Екологія і Донбас. Ключовий козир, про який забула влада

Зміни клімату, що можуть нести катастрофічні наслідки для людства, актуалізували питання екології як одне з пріоритетних в переліку глобальних загроз.

Поруч з гібридними війнами, тероризмом, екологічні проблеми стають ключовим викликом національній безпеці переважної більшості країн світу. Природні лиха, техногенні катастрофи, нестача води та інших ресурсів, перетворення величезних територій на такі, що є непридатними для проживання, можуть спровокувати голод, міграцію, локальні та навіть глобальні конфлікти. І це вже в найближчому майбутньому.

Україна не виняток. При чому, ми просто зараз можемо зіткнутися з наслідками таких катастроф, поряд з якими Чорнобиль не видаватиметься аж надто серйозною проблемою.

І, як не дивно, перспектива такої катастрофи відкриває можливість нам додаткових переваг у перемовинах щодо Донбасу. Поясню: через затоплення шахт і припинення відкачки води, у грунти, а потім й у річки басейну Азовського моря, може потрапити безліч смертельно небезпечних речовин. Це загрожує не лише екологічній безпеці України, а й безпеці всього Чорноморського регіону, де, на одну хвилину знаходяться й держави-члени НАТО і ЄС. Тобто, ми стикаємося із загрозою як мінімум європейського масштабу.

Якщо ми зараз реінтегруємо Донбас, байдуже на чиїх умовах, на нас може лягти питання фінансування ліквідації можливої екологічної катастрофи. І мова не лише про те, що Росія перестане нести відповідальність за дії, що спричинили катастрофу як мінімум регіонального масштабу. Мова про те, що економіка України просто фізично не потягне ліквідацію наслідків катастрофи. Й навіть можлива допомога західних партнерів не виправить ситуацію. І навіть якщо, гіпотетично, ми доб’ємося в РФ компенсації за збитки від агресії, через суди чи шляхом переговорів, не факт, що Росія виплатить ці гроші. В Кремлі можуть заявити, що в бюджеті нема коштів, чи, якщо РФ буде розвалюватися, в самій Росії не буде ясності, хто несе відповідальність за керівництво країною (бунт, хаос, знаєте, анархія, самопроголошені уряди, парад суверенітетів –  просто не буде банально зрозумілим, хто контролює державні кошти та інші активи). А в разі катастрофи нам знадобляться швидкі гроші й дуже оперативно.

war-civils

До чого я веду? До того, що ця загроза є ключовим козирем в перемовинах. Адже катастрофа ця загрожує безпеці країн НАТО і ЄС, отже в ситуацію більш жорстко має втрутитися Альянс (це зачіпає інтереси його членів) і Європейський Союз (а не лише ФРН і Франція). Тобто, може змінитися формат переговорів, можуть посилитися санкції, щоб РФ швидше пішла з Донбасу і Криму. Якщо РФ цього не зробить, то саме вона тоді має нести відповідальність за ймовірну катастрофу – і правову, і матеріальну.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа