У Львові завершився Форум української молоді діаспори «Львів 2012»

З 26-го серпня по 1-го вересня 2012 р. у Львові проходив Форум української молоді діаспори «Львів 2012» (ФУМД). В Україні захід проводиться вже вдруге. У 2011 році Форум української молоді діаспори відбувався у Києві, і був присвячений 20-й річниці незалежності України. У цьому році форум зібрав 40 молодіжних лідерів з 19 країн світу.

Організатором цьогорічного форуму виступила Конференція українських молодечих організацій Світового Конгресу Українців (КУМО) за підтримки Львівскої обласної та міської рад, українських молодіжних органiзацій, зокрема Молодого Народного Руху, Молодіжного Націоналістичного Конґресу та Батькiвщини Молодої. Захід проводився за сприяння Світового Конгресу Українців та Благодійного фонду Богдана Гаврилишина.

Робота Форуму розпочалась із зустрічі делегатів з першим заступником президента Світового Конгресу Українців (СКУ), головою Eвропейського Конгресу Українців (ЕКУ) Ярославoю Хортяні та Генеральним секретарем СКУ Стефаном Романівим. Після цього у сесiйній залі Львівскої обласної ради відбулося урочисте відкриття ФУМД та конференції «Сильна молодь діаспори – сильна Україна». У конференції взяли участь голова КУМО Мирослав Гочак, перший заступник президента СКУ та голова ЕКУ Ярослава Хортяні, генеральний секретар СКУ Стефан Романів, один із найвідоміших економістів світу, член Римського клубу, професор Богдан Гаврилишин, Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, заступник керівника Центрального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Михайло Лівінський, голова ВГО «Молодий Народний Рух» Іван Крулько, молодіжні лідери діаспори, представники українських молодіжних організацій, а також депутати Львівської обласної та міської ради. Під час конференції обговорювалися питання розвитку молодіжних діаспорних структур, реалізації спільних проектів, культурної та просвітницької роботи серед молоді діаспори, шляхів комунікації з молоддю в Україні, співпраці з міжнародними фондами та ін.

Родзинкою цьогорічного Форуму української молоді діаспори стало розгортання найбільшого прапору України у світі, розміром 40 на 60 метрів, з нагоди 156-ї річниці з дня народження Івана Франка та з метою єднання молоді української діаспори та України. Вперше державний прапор було розгорнуто в Києві під час відзначення Дня Незалежності України.

Важливою частиною роботи Форуму стала підтримка ініціативи щодо участі молодіжних лідерів діаспори у якості міжнародних спостерігачів на виборах до Верховної Ради України 28 жовтня. «Ми оголошуємо про підтримку ініціативи щодо формування міжнародної спостережної місії «Молодь діаспори за чесні вибори в Україні» для спостереження за виборами народних депутатів України», – зазначено у резолюції Форуму.

Протягом роботи Форуму, молодь мала офіційні і неформальні зустрічі з депутатами Львівської обласної та міської ради, представниками Львівської обласної державної адміністрації, лідерами молодіжних громадських організацій. Під час зустрічей учасники Форуму обговорювали можливості та формат співпраці молоді діаспори із державними та громадськими інституціями, було напрацьовано ряд проектів, які планується реалізувати у 2013 році. Також молодь мала змогу поспілкуватися із народним депутатом України від ВО «Батьківщина» Степаном Курпілем, лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком та з видатними спортсменами Львівщини.

Окрім офіційних заходів, учасники Форуму мали і духовно-культурну програму. На свято Успіння Пресвятої Богородиці Голова Комісії УГКЦ у справах молоді отець Ростислав Пендюк провів Молитву за Україну, для учасників були організовані екскурсії по місту, до Шевченківського гаю, музею видатної української співачки з діаспори Квітки Цісик та інші.

Завершальним етапом Форуму стало написання підсумкової Резолюції та схвалення Статуту Світового конгресу українських молодіжних організацій. У резолюції делегати констатували, що за останній рік з боку української держави не було зроблено жодного кроку для підтримки та розвитку відносин з українською молоддю діаспори. Учасники постановили домогтися від влади створити та затвердити комплексну програму «Молодь діаспори», розробити інтернет-портал української молоді діаспори, офіційно зареєструвати молодіжні організації діаспори в країнах, де таких не існує. Молодь висловила своє обурення політичним репресіям в Україні, зокрема над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценко: «Ми вважаємо такі дії неприпустимими та аморальними. Лідери опозиції мають бути звільнені з-під варти та брати повноцінну участь у політичному житті країни та виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року». Також у резолюції засуджується політика України щодо мовного питання, згортання євро інтеграційних процесів, тиск на українські громадські організації в Росії.

Завершився Форум концертом «Діаспора-ФЕСТ 2012», у якому взяли участь український рок гурт «Ефіра» (Чикаго, США) та гурти з Львівщини «Черрі бенд», «Три в одному», «На виворіт», «Цвіт життя» і «8-й день».

Прес-служба ВГО «Молодий Народний Рух»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа