Захист з моря: як тренувалися військові водолази морської охорони

Через наявність морського кордону із країною-агресором імовірність диверсій з моря завжди висока. Терористи неодноразово обстрілювали катери українських прикордонників та підрозділу морської охорони, залишали міни в акваторії. Минулого року на такому вибуховому пристрої підірвався катер морської охорони http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/06/150607_ato_situation_sa. Також поблизу Маріуполя підірвався на міні та загинув рибалка.  В рамках проекту “Біотех-реабілітація поранених”, People’s Project http://www.peoplesproject.com/evgen-25-rokiv-vartist-likuvannya-194-818-grn/ лікував прикордонника Євгена http://www.peoplesproject.com/evgen-25-rokiv-vartist-likuvannya-194-818-grn/. Він отримав численні травми під час обстрілу його катера російськими терористами під Новоазовськом. Неодноразово катери ворога заходили в акваторію Маріупольського порту. Тож ми маємо усвідомлювати цю загрозу та бути готовими дати відсіч агресору і попередити біду.
Ситуація із захистом морського кордону ускладнюється тим, що більшість спеціальної техніки та учбових закладів, де готують спеціалістів, залишилися в окупованому Криму. На щастя, волонтери які мають багаторічний досвід та професійну водолазну підготовку, не змогли лишитися осторонь та своїми силами розробити учбову програму підготовки військових водолазів. Першими студентами стали бійці загону Маріупольської морської охорони.

sea-2

Перша частина тренувань http://www.peoplesproject.com/reports/mariupolski-vodolazi-projshli-specialnu-programu-pidgotovki-chastina-1/ проходила у плавальному басейні. У закритій воді плавці відпрацьовували вправи на користування та володіння спорядженням, стрес-тести, піднімали свій загальнофізичний рівень та готувалися до виходу у акваторію Азову.

triptih
Інструктор допомагає водолазу повернутися в його природне середовище. 🙂

А далі – тиждень підготовки на морі. Програма, яку розробили волонтери, розрахована на те щоб підготувати військових до реальних загроз з якими вони можуть стикнутися в першу чергу. Тому серед завдань, які  мали виконати водолази, був порятунок пораненого на воді, обстеження акваторії на сторонні предмети, командна робота, та елементи антидиверсійної підготовки. А ще видимість в Азовському морі в середньому не перевищує 20 сантиметрів, тому бійці вчилися орієнтуватися під водою наосліп.

Волонтери доклали титанічних зусиль під час підготовки до курсу занять. На щастя, ставлення військових до занятть та завзяття, з яким вони вчились новому, повністю виправдали роботу, проведену волонтерами.
Top-Marik-2
Всі інструктори, задіяні в процесі підготовки водолазів, працюють виключно на власному ентузіазмі, не отримуючи за це жодної копійкі. Радше навпаки – крім енергії та вільного часу вкладають у проект ще й свої гроші. People’s Project в рамках “Школа військових водолазів“ збирає кошти виключно на доукомплектування водолазів необхідним спорядженням та оплати за плавальний басейн. Тож підтримка кожного важлива для проекту. Просто допоможіть нам зібрати кошти на проект і ми станемо на крок ближче до перемоги

sea-3

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа