«Захист Патріотів» провів курс «Підтримка життя під час травми. Українська програма» для лікарів Національної гвардії та МВС

У задимлених коридорах госпіталю крики, калюжі крові, розкидані речі та уламки. Поранені – в імпровізованих палатах або ж просто на підлозі. Допомогу їм надають дві бригади медиків. Цього разу рятувати травмованих під час вибухів навчалися лікарі Національної гвардії та МВС. Врятувати вдалося не всіх, проте всі курсанти отримали навички, які допоможуть їм зберегти чиєсь життя у майбутньому.

«Кожного року в Україні більше 5 тисяч людей помирає на вулицях і дорогах через травму, – розповідає директор ГО «Захист Патріотів» доктор Уляна Супрун. Із них одну третину можна було б врятувати, якби ми мали такі курси і якби знали, як надавати допомогу і на догоспітальному етапі, і вже у госпіталі».

Саме з такою метою восени 2015 року «Захист Патріотів» розпочав курс «Підтримка життя під час травми. Українська програма». Навчання вже пройшли лікарі Збройних сил України. 16-21 січня 2016 року базований на світових стандартах курс проходили лікарі та начмеди Нацгвардії та МВС.

«Наші випускники працювали з восьмої ранку до шостої вечора, – розповідає медичний директор громадської організації «Захист Патріотів» Олександр Лінчевський. –  Вони не встигали перебігати з лекційного залу в зону симуляції. Кожен інструктор брав групу з чотирьох курсантів і буквально робив усе «їхніми руками». Шкільна система, де всі просто сидять і слухають матеріал від викладача, тут не допоможе. Для того, щоб навчитися зав’язувати шнурівки, їх треба зав’язувати власноруч».

IMG_3651.00678f69a33d4987b3ff975e3910effa437

Позаду п’ять днів інтенсивного навчання та успішно складений письмовий іспит. Курсанти практикувалися на манекенах та відпрацьовували різні ситуації, але під час фінальної симуляції їх чекає робота з реальними людьми. Мета такого випробування – максимально зануритися в ситуацію, аби на яву не розгубитися.

sar_9223.99fbcc89d2488346009a29b0ba7f0506437

У підвальному приміщенні з численними коридорами медиків очікують 12 імпровізованих поранених різної тяжкості. Тут актори з прикладами усіх можливих травм. Роль поранених грають волонтери «Захисту Патріотів», серед них і ветерани АТО, які втратили кінцівки. Вони добровільно і вже не вперше беруть участь у тренуваннях, адже як ніхто знають важливість таких навчань.

Першим медики зустрічають Василя, бійця батальйону «Київ-2». Улітку під Старогнатівкою Василь втратив ліву ногу, а тепер грає пораненого бійця з такою ж травмою:

«Те, що тут роблять, дуже потрібна справа, – розповідає Василь. – Якби мені свого часу не надали правильну допомогу я б міг просто стекти кров’ю. Хірург, який робив мені операцію, сказав, що то був мій другий день народження. Мене врятували навіть не медики, а мої побратими. У нас в батальйоні усіх хлопців навчали основам першої допомоги, і як бачите, це не пройшло дарма».

sar_9341.c3843ee09c40952a7489bb15193ab234437

Групи медиків евакуйовують поранених із задимленої кімнати. Більш важким надають допомогу в імпровізованому шпиталі, тих, хто може чекати або ж немає шансів на порятунок взагалі, кладуть просто під стінками у коридорі.

Іспит курсанти складають під наглядом менторів, які навчали їх впродовж усього курсу. Серед інструкторів кваліфіковані лікарі з України, а також їхні іноземні колеги. Частина інструкторів – колишні військові США та Великобританії, які проходили службу в гарячих точках планети, а зараз на запрошення «Захисту Патріотів» діляться досвідом з лікарями в Україні.

PM737image001.b03532f7e24e06338354933c134c0721437

Головний інструктор курсу Александр Бонгартс відзначає успішність курсу: «Усі наші учні готові до подальшої роботи. Різниця між першим днем, коли вони почали, і тепер – великий стрибок. Це дуже обізнані лікарі. Ми просто навчили застосовувати їхні навички у відповідних ситуаціях».

Курсанти успішно впоралися з поставленими завданнями і готові працювати в умовах українських госпіталів. «Ми намагалися максимально наблизити наші тренування до реальних ситуацій. Наші викладачі навчали курсантів надавати допомогу саме на тому обладнанні та тими медикаментами, які є в Україні, зокрема і на базі цього госпіталю», – зазначає доктор Уляна Супрун.

Знайти фінансування на програму «Підтримка життя під час травми. Українська програма» допомогли українці в Канаді. Уряд Канади через Канадсько-українську фундацію виділив кошти на організацію чотирьох таких курсів. Наступні два «Захист Патріотів» проведе для лікарів Служби безпеки та Національної прикордонної служби Україні.

Джерело: Отримано з поштової розсилки організації
Patriot Defence [email protected]
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа