Захиснику Авдіївки врятували від ампутації безнадійну ногу

Oleksandr

Головна операція позаду! Нещодавно Олександру, одному з найтяжчих пацієнтів проекту «Біотех-реабілітація поранених», виконали основний етап лікування. У місце тяжкого ураження трансплантували кістковий матрикс, ввели клітинні матеріали і зафіксували усе це ортопедичною пластиною. За певний час клітинні матеріали мусять відновити великогомілкову кістку бійця, від тяжкого перелому якої він страждав практично два роки.

Страшні травми Олександр отримав у січні 2015 року під Авдіївкою. Ворожа міна жахнула просто під ногами чоловіка – осколками побило на друзки гомілку, порвало живіт. У військових шпиталях врятували життя і вилікували основні рани, та от із ногою не склалося – тяжкий перелом ніяк не зростався, нога істотно вкоротилась. Лікарі одного із найкращих державних шпиталів намірів не приховували – кажуть, рік ще помордуйся, а потім приїжджай, ми тобі її і відріжемо. Ну а що, а як її ще лікувати?

Oleksandr_noga

Звернутися до «Біотеху» чоловікові порадив хтось із бійців у лікарні. Чого, мовляв, не спробувати нові методи лікування, які вже допомогли багатьом бійцям? Що ти втрачаєш? До клініки ilaya Олександр приїхав із цілим комплексом тяжких наслідків і поранення, і лікування. Сама нога вкоротилася на 7 сантиметрів. 12 сантиметрів кістки складав тангенціальний дефект – це коли не вистачає не у довжину, а по бічній поверхні, начебто кістку обстругали ножем. Крім того, фрагменти кістки нищив остеомієліт – саме тому тяжкий перелом і не зростався.

operaciya

У рамках проекту Олександрові вже провели масштабну пластику скалічених м’яких тканин, відновили нормальну довжину гомілки, вичистили осередки інфекції та, зрештою, підготували реципієнтне ложе, тобто кінці зламаної кістки, до імплантації клітинних матеріалів. І от нещодавно клітинні матеріали зайняли визначене місце: за кілька тижнів вони мусять повністю відновити великогомілкову кістку у первинному обсязі.

X-Ray

Сам Олександр теж трохи ожив: раніше, не знаючи, чи вдасться врятувати ногу, чоловік занепав духом. Каже, досить тяжко вести нормальне життя, коли інакше як на візку ти пересуватись не можеш. З дому практично не вийдеш, містом рухатись тяжко, на роботу не підеш, і люди шепочуться за спиною, та, власне, і з сином нормально не погуляєш. Нині чоловік рушить додому, а за півтора місяці приїде на контрольний огляд – перевірити, як зростається кістка.

Повний курс лікування Олександра вартував понад 450 тисяч гривень. Усі ці кошти волонтери People’s Project зібрали коштом благодійних пожертв небайдужих українців. Тож волонтери дякують усім, завдяки чийому милосердю цей чоловік отримав шанс на нормальне життя! Шкода, що і цьому захисникові України допомогли всупереч позиції Міноборони та МОЗ, та що народні депутати, розподіляючи бюджетні кошти, нічого не передбачають на врятування здоров’я бійців АТО в таких от “безнадійних” (для радянської медицини) випадках.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа