Євроялинка, єврогімн та єврографіті по-одеськи

На честь Дня Святого Миколая учасники традиційного одеського Євромайдану влаштували пізнього вечора справжнє свято біля головної ялинки міста. Кількасот учасників дружною колоною вирушили від пам’ятника Дюку Приморським бульваром до Думської площі. Попереду крокував активіст Українського клубу Олексій Губський у ролі й костюмі «Святого Миколая»

Удень навпроти мерії майстри вже встановили металевий каркас ялинки, але ні хвої ні прикрас на ній ще не було. Тож майданівці вирішили облаштувати новорічну красуню на свій смак. Вони прикрасили її прапорами України і Євросоюзу, революційними гаслами, плакатами та влучними карикатурами. Під час цієї церемонії присутні скандували: «Слава Україні! Героям слава!», «Банду на йолку», «Януковича на йолку», «Азаров, іди геть!». А після того, як одеська ялинка стала аналогом тієї «йолки», яку обрядили у Києві учасники столичного Євромайдану, і її освятив «Миколай», присутні стали водити довкола неї хороводи й скандувати: «Україна – це Європа», «Одеса – це Європа».

Звучав під ялинкою й гімн одеського Євромайдану. Фактично це перероблена популярна пісня Ігоря Ганькевича «Прогулянка Одесою». Слова написав учасник команди КВВ «Одеські джентльмени» Всеволод Люмкіс, а викладач дитячої театральної школи Федір Ткач зняв кліп, який нині активно розповсюджується в Інтернеті. На відео гімн виконують такі відомі одесити як Володимир Комаров, Яків Гопп, Михайло Рева, а підспівують їм численні містяни – учителі, журналісти, студенти, школярі. Тепер цей гімн щовечора звучить і на одеському Євромайдані.

Нічна акція біля головної одеської ялинки пройшла весело і без будь-яких ексцесів. Ні охоронці міськради, ні присутні на площі міліціянти їй не перешкоджали. Але на ранок на ялинці нічогісінько з прикрас євромайданівців не лишилося. Наступного дня її вбрали у хвою із синтетики, обплутали чотирикілометровою електрогірляндою і запалили вогні. Одесити, які звикли бачити тут живу і пахучу ялинку, були ображені, що мерія витратила на цей сурогат півмільйона гривень із кишені міської громади.

У ці ж дні в Одесі з’явилася ще одна євроялинка. Це Валерія Івашкіна створила у вдома мініатюрну копію майданівської ялинки. На своїй сторінці у Фейсбуці вона написала: «Сил доклала чимало, та результат перевершив усі очікування. Поїхати знову в Київ ну ніяк не виходить, тому вирішила відтворити шматочок Євромайдану в Одесі. До процесу залучила компетентного фахівця – мою семирічну сестричку. Сьогодні півдня розфарбовували прапори, писали плакати і прикрашали ялинку. На подушечках пальців – мозолі від скріпок, вся підлога у фарбі, але мініатюрна копія ялинки з Майдану готова». На фото, викладеному поруч, бачимо, що цю ялинку прикрашають гасла: «Банду геть», «Одеса за ЄС» і «Свободу Юлі».

Саме в День Святого Миколая на підпірній стінці пляжу в районі 16-ої станції Великого Фонтану з’явилося нове графіті з написом «Разом ми сила!!!». Це вже друга роботи юного художника Святослава Лаврусенка, який вирішив у такий спосіб долучитися до подій на столичному Євромайдані. Попередня його робота під назвою «Кривава субота» була присвячена побоїщу, яке влаштував «Беркут» у ніч на 30 листопада. Але комунальники за вказівкою місцевої влади вже фарбували білилом те зображення. До речі, інші графіті, якими розцяцькована вся стінка, вони не зафарбували.

Святослав, не зважаючи на погрози, які йому доводиться вислуховувати від невідомих дозвонювачів, продовжує працювати над живописним літописом Євромайдану. Тепер він зобразив зіткнення активістів єврореволюції із силовиками, яке сталося 11 грудня. «Навіть якщо мої роботи будуть весь час зафарбовувати, я все рівно приходитиму сюди і малюватиму», – сказав художник в ефірі телеканалу «Думська.ТV».

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа