Євровітання з Москви

До префектури Центрального адміністративного округу Москви була подана заявка про проведення 7 грудня пікету біля посольства України на підтримку київського євромайдану. Вказане число учасників – 50.

Префектура ЦАО не погодила місце проведення пікету по причині … завузької вулиці, завузького тротуару і запропонувала сквер Дівочого Поля (місце ніяк не пов’язане з Україною, знаходиться в тихому, затишному куточку Москви). Пропозиція префектури не була прийнята заявниками. Слід відзначити, що біля посольства регулярно проходять антиукраїнські пікети, особливо під час загострення російсько-українських відносин.

Незважаючи на відсутність узгодженості щодо акції, кілька десятків людей все ж прийшли до посольства на прогулянку, щоб своєю присутністю показати підтримку євромайдану.

До зустрічі ретельно підготувалася влада. Біля посольства стояли автобуси з ОМОНом, поліційні машини, автозак. Чимало поліціянтів шмигало туди-сюди і уважно стежили за людьми.

Оскільки не було прапорів, транспарантів, довелося вдатися до своєрідного креативу: європрапор розрізали на стрічки і використали як шалики. А поліціянти все допитувались, що то за стрічки. Одяг такий – відповідали люди.

Затим зявилося тендітне дівча і стало в одиночний пікет з намальованим гаслом про право народів самим визначати свою долю. Поліціянтам довелося обмежитись тільки переглядом і записом паспорта дівчини та намальованого гасла.

Окрім значних поліційних сил, ще зявилося кілька так званих козаків. Якби не форма, в яку ці козачки були виряджені, то їх би можна сприйняти за клієнтів притулку для безхатченків. Поводили козачки себе досить агресивно, намагалися спровокувати людей, нав’язували дискусію про «єдіний народ», «тлєтворноє вліяніє запада», але ніяк не могли щось сказати про вигоди «таможенного союзу» для Росії. Звичайно, крім слів про «созданіє могучого союза братських народов». Для повноти картини ще б вирядити козаком якогось казаха. Козачки мали настільки одіозний вигляд, що поліційний майор дослухався порад учасників «сходу-пікету» і попросив козачків забиратися геть.

Людина, як іноді кажуть, кавказької зовнішності, заспівала гімн України, який люди підтримали. За гімн нібито дружньої держави теж саджати до автозака якось не пасує.

Присутні на «сході-пікеті» керівники ліквідованих російською владою федеральних українських організацій Об’єднання українців Росії, Федеральної національно-культурної автономії українців Росії Тарас Дудко, Валерій Семененко дали інтерв’ю українським телеканалам.

Як не дивно, і пікет відбувся, і автозак залишився порожнім.

IMG_1259

IMG_1263

IMG_1275

IMG_1276

Семен Погорілий

Москва, 7 грудня 2013 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа