Як врятувати прокуратуру: анонс відкритого обговорення

Save_Prosecutors_Pic_Ukr_7

Відкрите експертне обговорення:
«Формування Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів:
хто отримає функції Генпрокурора внаслідок реформи»

30 березня, за два тижні до створення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, яка перейме на себе частину повноважень Генерального прокурора, українські та іноземні експерти, представники Генеральної прокуратури, народні депутати України зберуться, щоб обговорити стан реформування прокуратури.

Час та місце зустрічі: 30 березня 2016 року, 13:00, готель «Україна» (вул. Інститутська, 4), зала «Асамблея» (3-й поверх).

Під час заходу будуть представлені пропозиції експертів Реанімаційного пакету реформ щодо порядку формування та роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і обговорені подальші кроки з реформування прокуратури.

Запрошені спікери:

  • Олена Сотник, народний депутат України, фракція «Самопоміч»

  • Мустафа Найєм, народний депутат України, фракція «Блок Петра Порошенка»

  • Єгор Соболєв, народний депутат України, фракція «Самопоміч»

  • Юрій Луценко, народний депутат України, голова фракції «Блок Петра Порошенка» (очікується підтвердження)

  • Вікторія Пташник, народний депутат України, позафракційна

  • Вікторія Войціцька, народний депутат України, фракція «Самопоміч»

  • Андрій Кожем’якін, народний депутат України, фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (очікується підтвердження)

  • Олександр Банчук, експерт РПР та Центру політико-правових реформ

  • Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, член Ради РПР

  • Ярослав Юрчишин, керівник адвокаційного відділу РПР

Довідково:

84% колишніх керівників були знову призначені Генпрокурором на посади керівників новостворених місцевих прокуратур. Реформа прокуратури під загрозою, проте з 15 квітня 2016 року відкривається додаткова можливість для очищення прокуратури, а саме – утворення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Нинішня процедура формування Комісії може допустити контроль за нею з боку Генпрокурора, а отже зацементувати на десятиліття нинішню вертикаль у прокуратурі. Експертне бачення формування Комісії викладене у законопроекті № 4281 – «Про внесення змін до Закону України “Про прокуратуру” (щодо особливостей функціонування Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів протягом перехідного періоду)», і передбачає зокрема включення до складу Комісії прокурорів з ЄС, США чи Канади, та надання Комісії повноважень відбирати, призначати, переводити та звільняти прокурорів. Це дозволить провести чесні та об’єктивні конкурси на посади в Генеральній прокуратурі і регіональних прокуратурах, відкрити доступ до них правникам без досвіду прокурорської роботи та ґарантувати реалізацію європейського принципу незалежності прокуратури від політичних впливів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа