ВООЗ та МОЗ підписали Дворічну угоду про співробітництво задля посилення співпраці на 2022-2023 роки

who

Сьогодні в Києві, Директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я доктор Ганс Анрі П. Клюге та Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписали Дворічну угоду про співробітництво на 2022-2023 роки. Угода є основою для співробітництва та передбачає посилення стратегічної співпраці задля покращення здоров’я українського населення, прискорення прогресу на шляху до універсального охоплення послугами охорони здоров’я та досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року.

«Нова дворічна угода з українським урядом є важливим кроком до подальшого зміцнення системи охорони здоров’я України та впровадження поточних реформ у галузі охорони здоров’я. Партнерство дозволить максимально посилити можливості для сприяння зміцненню здоров’я українського населення, зменшенню нерівностей щодо здоров’я та удосконаленню загальної системи державного управління для цілей здоров’я в країні. Я з нетерпінням очікую розвитку порядку денного у галузі охорони здоров’я у тісній співпраці з національними та міжнародними партнерами», — сказав доктор Ганс Клюге, Директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

«Знаково, що сьогодні вперше в багаторічній історії наших стосунків угода укладена на початку нового року. Це вказує на міцний характер нашої співпраці, метою якої є збереження здоров’я українців. Угода про співробітництво окреслює багато викликів, з якими Україна стикається у системі охорони здоров’я. Сьогодні ми робимо величезний внесок у розвиток наших партнерських стосунків та подальшої плідної співпраці», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Всесвітня організація охорони здоров’я – важливий стратегічний партнер для України. Підписання угоди ще раз закріплює наш напрямок руху у сфері охорони здоров’я та подальшу реалізацію розпочатих реформ. На порядку денному стоїть прийняття та впровадження “Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року”. Це документ, у центрі якого, залишається людина, пацієнт та їх потреби. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб українці дійсно отримували якісні медичні послуги та відчували фінансову захищеність з боку держави у сфері охорони здоров’я», — зауважив Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я України.

«Підтримка України в трансформації системи охорони здоров’я та досягнення кращих результатів для здоров’я українців є пріоритетними питаннями для ВООЗ. Ми засвідчуємо нашу підтримку та зміцнюємо співпрацю з метою покращення доступу до високоякісних медичних послуг і прискорення прогресу на шляху досягнення універсального охоплення послугами охорони здоров’я й Цілей сталого розвитку. Разом з цим, ми повинні забезпечити реагування в контексті наступної хвилі COVID-19 й спалахів інших захворювань, таких як поліомієліт, сприяти подальшій трансформації системи охорони здоров’я, а також здійснювати подальше реагування на гуманітарні потреби», — зазначив доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Глава Бюро ВООЗ в Україні.

Базуючись на Європейській програмі роботи (EPW), Тринадцятій загальній програмі роботи ВООЗ (GPW 13) та Порядку денному у сфері сталого розвитку до 2030 року, Угода сприятиме посиленню співпраці між Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Україною за наступними напрямками: 

  • підтримка зміцнення первинної медико-санітарної допомоги

  • покращення доступу до медичних послуг

  • впровадження реформ у сфері охорони здоров’я та Національної стратегії охорони здоров’я України до 2030 року

  • підтримка в контексті реагування на COVID-19 та готовності до надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я

  • задоволення потреб населення у сфері психічного здоров’я

  • посилення програми імунізації

У рамках Угоди, ВООЗ також підтримуватиме Україну в зміцненні системи громадського здоров’я, зокрема заходах щодо профілактики та боротьби із вакцинокерованими інфекціями, основними інфекційними захворюваннями, такими як ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит і туберкульоз, боротьби з антибіотикорезистентністю, а також із неінфекційними захворюваннями та їх факторами ризику.

ВООЗ та Міністерство охорони здоров’я України працюватимуть над досягненням більш справедливого, сталого та підзвітного розвитку в сфері охорони здоров’я, а також впроваджуватимуть спільні заходи щодо зменшення нерівностей у галузі охорони здоров’я та покращення фінансового захисту українського населення.

Церемонія підписання Угоди відбулася у рамках візиту Директора Європейського регіонального бюро ВООЗ до України 20-21 січня 2022 року. На порядку денному — реагування на пандемію COVID-19 в Україні та питання посилення співпраці з національними партнерами у сфері охорони здоров’я й сталого розвитку.

Ірина Тарнавська, Спеціалістка з комунікацій Бюро ВООЗ в Україні

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа