«Від Мамая до Болбочана»

Лариса Громадська, фото автора

Під такою назвою 22 листопада у Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району Києва відкрито унікальну виставку художніх робіт українських митців. Ця подія, присвячена 100-літтю Української революції, відбулася за сприяння народного депутата Юрія Бублика.

Юрій Голіс-Горський. Автор Володимир Чучупака

Ініціатором виставки є президент Історичного клубу «Холодний Яр», письменник, дослідник історії України Роман Коваль. Саме його колекція складає значну частину експозиції. Роман Миколайович повідомив присутнім важливу новину: Київська міськрада нарешті ухвалила рішення про перейменування скверу Косіора на сквер Болбочана.

Роман Коваль

Розпочав творчий вечір бандурист, заслужений артист України Тарас Силенко, який виконав пісню «Буде нам з тобою що згадати». Вели презентацію народний художник України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Валерій Франчук і Роман Коваль.

Бандурист Тарас Силенко

«Вперше за всю тисячолітню історію нашого народу ми спробували зібрати у картинній галереї образи учасників боротьби за рідну землю, кращих представників нашого народу, який споконвіків проживав на цій землі. Тут ми можемо бачити і наших попередників скіфів, і амазонок, і вояків УНР…» — сказав Роман Коваль.

Полковник Петро Болбочан. Автор Марина Соченко

На виставці представлено багато робіт геніального скульптора і поета Михайла Горлового, який створює образи з часів Скіфії, Трипілля, Амазонії, образи козаків і отаманів, які нагадуютьь нам про героїчне минуле України.

Іван Богун. Автор Михайло Горловий

Михайло Горловий

Значну частину виставки займають роботи молодого митця Дмитра Бур’яна, зокрема портрети отаманів Холодного Яру та видатних українських націоналістів.

Отаман Семен Гризло. Автор Дмитро Бур'ян

Отаман Зелений. Автор - Михайло Горловий

«Коріння українського мистецтва, як і Української революції, сягають у глибину Гіпербореї і арійських часів. Усі євразійські цивілізації — це результат революції саме аріїв. Якби не було мистецтва, ми б про це і не знали. Ми знаємо про наших предків аріїв, про їхній внесок в історію цивілізації завдяки мистецтву. Нічого не збереглося, мистецтво — вічне. Тому невипадково, що ми сьогодні вшановуємо сторіччя Української революції, повстань нескореності духу саме мистецькою виставкою. Хай живе мистецтво! Хай живе козацька Україна!» — наголосив співтворець виставки відомий скульптор Руслан Найда.

Скульптор Руслан Найда

«Коли я читав спогади Бориса Монкевича «Похід Болбочана на Крим», мене переповнювала така радість, як ми били москалів на чолі з полковником Болбочаном навесні 1918 року!.. Я почав це ім’я популяризувати. І радію з того, що за ці роки з’явилася низка художників, які намалювали його образ: Михайло Горловий, Дмитро Бур’ян, Юрій Журавель, Галина Адамович, а також Марина Соченко, яка малює сьогодні наших козаків на передовій», — додав Роман Коваль.

Валерій Франчук, Роман Коваль і Тарас Силенко

А депутат Київської міськради Юрій Сиротюк наголосив, що такі виставки — це війна за світогляд і духовність. «Кожен крок, зроблений у цій площині, вичищення від наслідків сторіч окупації нашого культурного світоглядового простору — це очищення України від окупації на Сході реальної і прихованої окупації у Києві. Бо, на жаль, складається враження, що ми і досі живемо на нашій не своїй землі, де панує псевдодемократія, коли для меншин є все, а для українців немає нічого. І ми мусимо то міняти, і обов’язково змінимо! Жодне покоління за останнє сторіччя не мало такого гарного шансу, як сьогодні маємо ми, — збудувати Українську Державу на українських етнічних землях, і знищити одвічного ворога — москалів», — додав Сиротюк.

Сотник Іван Компанієць. Автор Дмитро Бур'ян

На відкритті виставки побували учасники нинішньої російсько-української війни, нащадки отаманів визвольних змагань поч. ХХ ст.; виступали поети Тетяна Лемешко, Василь Ковтун, Володимир Стецюк. Чудовим доповненням до презентації став виступ фольклорно-етнографічного колективу «Хуторяни» із с. Вирви, що на Житомирщині; у їхньому виконанні прозвучало декілька українських народних пісень.

Роман Коваль разом із Михайлом Горловим провели для присутніх екскурсію, під час якої представили художні твори Дмитра Бур’яна, Руслана Найди, Володимира Чучупака, Михайла Горлового, Івана Гончара, Миколи Теліженка, Валерія Франчука, Михайла Іванченка, Марини Соченко, Галини Адамович та ін. майстрів.

Надзвичайно потужна енергетика творчих робіт, цікаві розповіді і пісні учасників заходу переносили усіх присутніх то в одну епоху історії України, то в іншу. А гордість за перемоги наших славних пращурів сповнювала кожного, адже нам, українцям, є на кого рівнятися.

Виставка триватиме до 7 грудня за адресою: Київ, вул. Драйзера, 6.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа