Верховна Рада має можливість заблокувати цього року вступ до аспірантури

Про це, під час засідання Погоджувальної Ради, повідомив Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти, народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Співаковський.

Він зазначив, що Верховна Рада повинна цього тижня розглянути Проект Закону про внесення змін до розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту» (щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад), реєстр.№ 4783.

«У нас є великі проблеми незбалансованості в науці. Ми прийняли два роки тому закон про вищу освіту, який тільки на 40 % імплементований. І ми бачимо ситуацію, що з 1 вересня буде заблокований вступ до докторантури і аспірантури, тому що ми два роки нічого не робили в цьому напрямку. Якщо ми на цій сесії не встигнемо  дане питання розглянути, то це означає, що з 1 вересня питання щодо формування нашої наукової еліти буде заблоковано. Тому, давайте повернемося до квотного принципу формування порядку денного і хоча б раз на тиждень розглядати питання всіх комітетів,  інакше ми будемо мати законодавчий спам. Одні питання будуть блокуватися, інші вирішуватися. Це не є нормально», – сказав Співаковський.

Він також нагадав, що досі не вирішене питання проблеми профтехосвіти.

«Зараз буде формуватися замовлення через області і через місцеві бюджети. Це означає, що держава втрачає стратегічне бачення на формування людського капіталу. Прошу розглянути в пакеті законопроекти № 3831-2, 3831-3 (Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти», №3831-2 , і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти», № 3830-3 – ред.)», – відзначив Співаковський.

Received: from webmail.uh.ua (webmail.uh.ua [93.190.43.23]); Mon, 13 Jun 2016 12:35:24 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа