В Українському Домі відкривається виставка “Квіт Нації”

23 серпня в Українському Домі відбудеться відкриття мистецького проекту відомого українського художника Романа Бончука «КВІТ НАЦІЇ», присвяченого 25-ій річниці НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ.

В умовах системної кризи, постмайданівського синдрому і війни на сході України перед кожним громадянином держави постають все нові і глобальніші виклики. Суспільство потребує переосмислення своєї історії, утвердження власної ідентичності, усвідомлення відповідальності перед майбутнім. Так само – як і створення національного пантеону героїв, котрі не просто творять черговий міф, а допомагають зорієнтуватися у буремному минулому і сьогоденні, постають духовним і моральним осердям для оборони і соборної розбудови державності, зберігають і примножують прогресивну активність суспільства. Суголосно заповіді Івана Франка: «Нам пора для України жить!», ювілей якого відзначаємо також цього року.

«Історія твориться сильними особистостями, носіями справжнього духу, небесними пасіонаріями, котрі через дію-вчинок перед моральною і внутрішньою відповідальністю йдуть на смерть…», – такий ідейний задум і лейтмотив самобутнього проекту Романа Бончука.

На мандрівній виставці, яка стартувала в Івано-Франківську і має намір об’їхати всю Україну, представлено близько півсотні портретів визначних історичних постатей минулого і теперішнього – творців української державності.

20160625_171959

На живописних портретах, частково представлених у формі бджолиних стільників, перед глядачами промайне понад столітня історія нашої держави: від її засновників і авторитетів до нинішніх розбудовників і захисників: релігійні діячі, політики, козаки, кобзарі, майданівці, кіборги, полеглі воїни АТО. У Сотні Квіту Нації зокрема представлено образи Миколи Гоголя, Йосипа Сліпого, Івана Франка, В’ячеслава Чорновола, Сергія Нігояна, Назара Войтовича, Романа Гурика, Устима Голоднюка, Любомира Гузара, Ліни Костенко, Тараса Прохаська, Олеся Саніна, й інших.

Інформація про автора:

Роман Бончук народився 1980 року в Івано-Франківську. Приватно навчався живопису у В. Чернявського. Професійно займається дизайном та малярством.

1999 року студіював у Гарвардському університеті (історико-літературний факультет, історія української літератури ХХ ст.) завдяки публікації збірки оповідань “48 кімнат маєтку”. 2000 року закінчив Прикарпатський державний Університет за фахом дизайн інтер’єру. Автор близько 20-ти персональних виставок в Івано-Франківську, Києві (Мистецький Арсенал, галерея “Ра”, Посольство Франції, Національна Спілка Художників та ін.); а також за кордоном: в Німеччині, Польщі, Великобританії, США (зокрема в бібліотеці Гарвардського університету).

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ:

Офіційне відкриття: 23 серпня о 18:00 год.

Організатори і партнери: ГО «Родини Героїв Небесної Сотні», Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, НЦДКС «Український дім»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа