В парламенті розглянуть законопроект про скасування штрафів для жертв вірусу “Петя”

petia3Про це на сторінці у Фейсбук написала народний депутат, Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

“Сьогодні, на позачерговому засіданні Комітет з питань податкової та митної політики ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України терміново прийняти за основу і в цілому депутатський проект Закону «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків)» (реєстр. №6684)”, – повідомила парламентар.

“Не дочекавшись будь-яких дій з боку Міністерства фінансів, спрямованих на мінімізацію для платників податків негативних наслідків серії кібератак, що відбулись 27 червня та 5 липня поточного року, депутатами Комітету було терміново розроблено законопроект, спрямований на надання можливості бізнесу, без штрафів та зайвих перевірок, поновити зіпсований або взагалі знищений комп’ютерним вірусом бухгалтерський та податковий облік та зняти напруження із затримками реєстрації складених у період з 01.06 по 30.06.2017 р. податкових та акцизних накладних, якщо такі затримки виникли у зв’язку із несанкціонованим втручанням хакерів у систему подання податкової звітності”, – додала вона.

За словами парламентаря., законопроект є комплексним та, крім зазначеного, пропонує звільнити платників податків від відповідальності за невиконання відповідних норм Податкового кодексу, що виникли не з вини платників податків, зокрема і за несвоєчасну сплату задекларованих податкових зобов’язань за травень поточного року.

“Умовою розповсюдження на платників податків запропонованих депутатами норм є заява платника податку про несанкціоноване втручання хакерів у його електронні облікові бази даних, реєстрація протермінованих накладних до 31.07.2017 року та поновлення до кінця поточного року зіпсованого податкового та бухгалтерського обліку”, – зауважила голова комітету.

“Справедливості заради слід зазначити, що вчора, після реєстрації згаданого депутатського законопроекту, Кабінет Міністрів України також зареєстрував у Верховній Раді України законопроект на цю ж тему, анонсований Міністерством фінансів ще два тижні тому. Але цим законопроектом, що містить один абзац тексту, пропонується лише звільнити платників податків від штрафних санкцій за несвоєчасну, у зв’язку з хакерською атакою, реєстрацію податкових накладних з ПДВ. В урядовому законопроекті, на жаль, немає згадки ні про проблеми з реєстрацією акцизних накладних, ні про проблеми, пов’язані із неспроможністю платників податків при перевірці підтвердити дані податкової звітності у зв’язку із пошкодженням вірусом електронних баз даних, ні про проблему затримки зі сплатою задекларованих податкових зобов’язань, що виникла також в результаті хакерської атаки на банківські установи”,- резюмувала Ніна Южаніна.

Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Thu, 13 Jul 2017 16:58:00 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа