В Одесі починаються українсько-американські військові навчання

Навчання «Сі Бриз-2015» стартуватимуть в Одесі_html_b856ead8Зовсім не випадково українсько-американські навчання «Сі Бриз-2015» буде проведено у Чорному морі у рамках багатонаціональної операції з безпеки у кризовому регіоні. Адже світ стурбований джерелом небезпеки – російською агресією на Донбасі. Російські спецслужби та заслані із так званих «ДНР» та «ЛНР» сепаратисти і бойовики намагаються дестабілізувати ситуацію і в Одесі, силкуться створити тут так звану «Одеську народну республіку».

Про те, як запобігти військовому конфлікту в Європі й зокрема запланованій сепаратистами «одеській весні», вели мову учасники плануючої конференції з підготовки українсько-американського навчання «Сі Бриз-2015». Вона відбулася у німецькому місті Гарміш-Партенкірхен під головуванням заступника командувача ВМС ЗС України з бойової підготовки капітана 1 рангу Олексія Неїжпапи. Делегацію від ВМС США очолював капітан 1 рангу Стів Ліхі. Під час конференції уточнено склад учасників, узгоджені навчальні питання, етапи та основні елементи навчання, розроблено і узгоджено порядок дій сил, що залучатимуться до морського, авіаційного та берегового компонентів.

Навчання «Сі Бриз-2015» стартуватимуть в Одесі_html_7c2fcb95

Як зазначив Олексій Неїжпапа, конференція пройшла у конструктивному дусі. Він висловив подяку представникам усіх 11 країн, які брали участь у цьому заході. «Сі Бриз-2015» будуть більш масштабними, ніж навчання «Сі Бриз-2014». Розширення кола учасників свідчить про підтримку українських ВМС збоку країн Європейського Союзу, країн-членів НАТО та країн-партнерів.

Як повідомили в Мінобороні, до навчань планується залучити не лише практично усі роди сил флоту, а й підрозділи інших видів Збройних Сил України, а також деяких відомств. У них візьмуть участь до 2,5 тисяч військовослужбовців із різних країн. Від України буде представлено одну тисячу військовослужбовців, 9 кораблів, 8 літаків і вертольотів, 50 одиниць колісної техніки та 10 патрульних катерів прикордонної служби. Від США — до 1 тисячі військовослужбовців, 5 кораблів, 2 підводних човна, 6 літаків і вертольотів, 40 одиниць колісної техніки. Від інших країн – членів НАТО і держав – учасників програми «Партнерство заради миру» —500 військовослужбовців, 6 кораблів, 3 підводних човна, 6 літаків і вертольотів, 10 одиниць колісної техніки.

Райони проведення навчань – акваторія Чорного моря, полігон Збройних сил України, військові аеродроми «Шкільний» (Одеса), «Кульбакіно» (Миколаїв), «Чорнобаївка» (Херсон), міжнародний аеропорт «Одеса», Одеський морський торговий порт, порти «Південний» та «Очаків», посадочні майданчики Тендровської коси і острова Первомайський.

Навчання «Сі Бриз-2015» стартуватимуть в Одесі_html_644c0ae4

Обсяг заходів на навчаннях «Сі Бриз-2015» буде істотно збільшено, що в свою чергу, підвищить професійний рівень військових моряків і зміцнить безпеку на морі й стабільність у регіоні. Це наблизить наші ВМС до стандартів НАТО.

Звичайно такі навчання будуть не до шмиги прихильникам «русского міра» і зближення з Москвою, які, на жаль, ще не перевелися. Під час попередніх навчань серії «Сі-бриз» (а їх уже проведено 12) кілька активістів партії Наталії Вітренко ПСПУ виходили на акції протесту. Нині ця політсила так знеславила себе, що й на це не спроможеться. А одесити, які вважають своє місто невіддільною частини соборної України, тепер уже масово виступають за курс нашої держави до Європейського Союзу і зближення з НАТО.

Сергій Горицвіт

На світлинах: емблема навчань «Сі Бриз», учасники конференції з підготовки українсько-американського навчання «Сі Бриз-2015», кораблі на навчаннях.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа