Українці зможуть заправлятися в 42 рази дешевше

Революційний для ринку електромобілів законопроект вже незабаром розгляне Верховна Рада України. За словами авторів документа його ухвалення зможе зрівняти в ціні електрокари з бензиновими авто такого ж класу. Це значно збільшить попит на електрокари, зарядка яких обходиться в рази дешевше за заправку бензинового аналогу.

За словами Голови Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, висока підтримка документав депутатському корпусі свідчить про те, що законопроект може бути ухвалений вже за кілька місяців.

«Сьогодні Україна імпортує близько 70% бензину та 80% дизельного палива. При цьому більше ніж 60% – з Росії. Отже, українці з власної кишені спонсорують країну-агресора. Одним із способів позбутися енергетичної залежності є електромобілі. Використання електрики, що є національним продуктом, замість бензину дозволить щороку залишати в українській економіці близько 1,8 млрд. дол.», – пояснює депутат.

Як зазначає один з ідейних ініціаторів законопроекту, Костянтин Євтушенко, єдине, що досі зупиняло ринок електрокарів у нашій країні, – висока вартість авто. Скасування оподаткування, за його прогнозами, збільшить частку електромобілів на українському ринку до 10% вже до 2025 року.

«Нарешті українці зможуть позбутися бензинового ярма. У перерахунку до бензину 1 кВт електроенергії коштує в 42 рази дешевше. Відповідно зарядка електромобіля середнього класу обійдеться до 20 гривень у порівнянні з 900-1000 гривнями, що витрачає власник автівки з двигуном внутрішнього згорання», — наголошує він.

Костянтин Євтушенко також зазначає: на відміну від схожих документів, що вже зареєстровані в парламенті, зміни до закону не мають тимчасового характеру та передбачають скасування оподаткування для всіх видів електричного транспорту, а не лише для легкових авто. До того ж, проектом закону передбачається ряд стимулів для національного виробника, що за сучасних умов є надзвичайно важливим фактором, адже дозволить втілити в життя ряд інноваційних розробок українських інженерів, які до цього часу були непоміченими.

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку ринку транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та зниження енергетичної залежності України)» 2132 від 13.02.2015 розроблений експертами Реанімаційного пакета реформ із залученням західних фахівців та за сприяння Асоціації «Інноваційний розвиток України».

Запропоновані зміни до Податкового кодексу, підтримало широке коло депутатів Верховної Ради України різної фракційної приналежності. Зокрема, співавторами стали: О. Ляшко, В. Галасюк, Н. Южаніна, Г. Гопко, О. Семерак, О. Домбровський, , Т. Острікова, М. Гвоздьов, В. Кривенко, С. Скуратовський, О. Ленський, А. Кошелєва.

Так, законопроектом передбачається:

  • звільнення від оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та комплектуючих до них;

  • звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з ввезення на митну територію України та реалізації вироблених в Україні  кузовів для автомобілів, оснащених електричними двигунами;

  • звільнення від оподаткування податком на додану вартість послуг з перевезення пасажирів на таксі, оснащених електричними двигунами, та надання пасажирського транспорту в оренду (лізинг, прокат, перевезень на замовлення), у разі, якщо такі колісні транспортні засоби оснащені виключно електричним двигуном.

Наступним кроком автори законопроекту бачать ухвалення змін до Митного кодексу. Відповідний документ уже в розробці.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа