Українська лабораторія оприлюднила результати дослідження ефективності вакцини проти COVID-19

vaccine

В усіх учасників дослідження сформувалися нейтралізуючі (захисні) антитіла до вірусу SARS-CoV-2. Такі результати Незалежна лабораторія ІНВІТРО отримала в ході власного дослідження ефективності вакцини проти COVID-19.

  • Ми спостерігали різну динаміку формування антитіл та різні їх показники після двох щеплень, але імунна відповідь на вакцинацію спостерігалася у 100% випадків, — коментує результати завідувач клініко-діагностичної лабораторії ІНВІТРО Павло Набока.

В березні 2021 р., коли в Україні з’явилася перша вакцина проти COVID-19 CoviShield/AstraZeneca, лабораторія розпочала вивчення її ефективності за допомогою новітнього тесту від світового лідера діагностики інфекційних захворювань компанії Abbott Diagnostics для кількісного визначення нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка, так званого білка шипу, з яким пов’язують найбільш патогенні властивості вірусу SARS-CoV-2.

  • Спочатку ми визначили рівень антитіл (IgG до SARSCoV-2) безпосередньо перед вакцинацією, — розповідає Павло Набока. — Це дозволило сформувати дві групи людей, що вакцинуються: ті, хто в минулому вже переніс COVID-19 в різних формах, і ті, хто ще не хворів. І тут слід зазначити, що ті, хто перехворів, до щеплення вже мали антитіла, але їх рівень у більшості випадків, навіть якщо людина перенесла COVID-19 у тяжкій формі, був дуже низьким — на межі порогових для цього тесту значень. Та через місяць після введення першої дози вакцини титр захисних антитіл у тих, хто мав контакт з вірусом до вакцинації, виріс в десятки і навіть сотні разів від вихідного рівня, що й показало друге тестування, проведене в рамках нашого дослідження. Тоді як в тих, хто до щеплення не стикався зі збудником COVID-19, імунну відповідь на першу дозу вакцини можна визначити як неактивну.

Напередодні введення другої дози вакцини спостерігалося певне зменшення концентрації захисних антитіл у всіх учасників дослідження. Причому відсоток зменшення був однаковим і в тих, хто хворів на COVID-19, і в тих, чий організм не зустрічався з коронавірусом до щеплення. Але через місяць після введення другої дози вакцини тестування показало значне стале зростання рівня антитіл (IgG до SARSCoV-2) в обох досліджених групах.

Таким чином, можна зробити попередні висновки про те, що повний курс вакцинації гарантує виражену активацію антитільного (гуморального) імунітету до COVID-19 незалежно від факту перенесеної хвороби в минулому. За допомогою лабораторних досліджень (тесту Abbott для кількісного визначення антитіл (IgG) до S-білку SARSCoV-2) є можливість спостерігати за динамікою зміни рівня імунного захисту з часом, і наша лабораторія продовжуватиме це дослідження. Адже, попри певну інформаційну кампанію щодо недоцільності визначення антитільного імунітету до COVID-19, на сьогоднішній день це єдиний доступний широкому загалу механізм об’єктивної оцінки реакції організму як на контакт з вірусом (інфікування), так і на вакцинацію.

Дослідження імунної відповіді, кількості високоспецифічних імуноглобулінів G (IgG), які забезпечують довготривалий захист від вірусу (тобто те, що ми називаємо «імунітетом»), — принцип так званої розумної вакцинації. В сьогоднішній ситуації зі щепленням проти COVID-19 в Україні це поки що залишається зоною відповідальності кожної конкретної людини. Адже, за даними МОЗ України, наразі повністю вакцинованими від нової коронавірусної інфекції є менше 20% населення нашої країни, а понад 30% українців, які перехворіли на COVID-19, не увійшли до офіційної статистики, через те, що не робили ПЛР-тест (у тому числі й тому, що хворіли безсимптомно).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа