Україні не потрібен газ Росії за 385 дол.

Україна займає правильну позицію у газових перемовинах з Російською Федерацією.

Запропонований Єврокомісією варіант з умовою необхідності придбання російського газу у вигляді передоплати за ціною 385 дол. США є озвученням ультиматуму Москви.

Так, ще в середині червня 2014 року РФ вийшла з трьосторонніх перемовин під умовою, що проміжна ціна у 325 дол. як середня ціна в коридорі між 268 дол. США (ціна, на якій наполягає Україна у газовій суперечці в Стокгольмі) та 385 дол. США (ціна, на якій наполягала Росія) не є ринковою.

Тоді ж Росія висловила ультиматум: передоплата за постачання газу й закріплення ціни на рівні 385 дол. США.

В подальшому, ці вимоги РФ були запропоновані на рівні Єврокомісії наче як результат тристоронніх перемовин, разом з умовою оплати Нафтогазом 3.1 млрд. дол. на користь Газпрому.

Слід підкреслити, що єдиною вірною позицією у даному перемовному процесі може бути встановлення ціни через рішення Стокгольмського арбітражу. Будь – які домовленості поза арбітражем можуть розглядатися як зміна Україною позиції в питанні визначення нами ринкової ціни газового контракту, яка, як зазначалося, оцінюється нашою стороною в розмірі 268 дол. США за 1 тис. куб.м.

Більше того, якщо й проводити проплати на користь Газпрому, ми не можемо виконувати вимог передоплати, що б свідчило про те, що Україна попередньо порушила свої зобов`язання за котрактом КП від 2009 року. В цілому ж, всі платежі з боку Нафтогазу можуть проходити виключно з прив`язкою до ціни 268 дол. США, яку Україна відстоює у Стокгольмі.

Станіслав Батрин

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа