Україна взяла участь в саміті Центрально-європейської ініціативи

Samit CEI

У Будві (Чорногорія) відбувся дводенний Саміт керівників країн-членів Центрально-європейської ініціативи, організований урядом Чорногорії. Захід завершив дворічне головування Чорногорії в ЦЄІ.

На пленарному засіданні Саміту представники держав-учасниць прийняли Спільну заяву, в якій підтвердили свою відданість місії Центрально-європейської ініціативи та підкреслили спільні цінності демократії та верховенства права.

У заяві йдеться, що ЦЄІ має продовжувати діяти через свою добре налагоджену платформу для політичного та міжурядового діалогу, посиленого парламентським та економічним виміром, багаторівневим доступом із багатьма зацікавленими сторонами, включаючи місцевих учасників та громадянське суспільство, а також ЗМІ.

Також підкреслено важливість стратегічного партнерства з ЄС, а також посилення співпраці з ООН та іншими зацікавленими сторонами та спільну відданість вирішенню транскордонних проблем.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка взяла участь у Саміті глав держав-учасниць Центрально-європейської ініціативи онлайн, закликала учасників посилювати співпрацю у рамках макрорегіональних стратегій ЄС та об’єднати зусилля задля розбудови енергетичної безпеки та стійкості Європи.

Ольга Стефанішина подякувала членам Центрально-європейської ініціативи за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, зокрема під час Саміту Кримської платформи, та акцентувала на важливості цієї підтримки сьогодні, коли збільшується військова присутність Росії на кордонах з тимчасово-окупованими територіями Донецької та Луганської областей, а також зростає напруга кордонах з Білоруссю.

Центрально-європейська ініціатива (ЦЄІ) є регіональною організацією країн Центральної та Східної Європи, діяльність якої спрямована на налагодження багатостороннього співробітництва у політичній, соціально-економічній, науковій та культурній сферах та сприяння на цій основі зміцненню стабільності і безпеки в регіоні. До її складу входить 17 країн (10 країн ЄС) – Албанія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Угорщина, Італія, Північна Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Чорногорія та Україна.

Пріоритети діяльності Ініціативи – поглиблене співробітництво з ЄС, розвиток регіональної співпраці з іншими відповідними структурами, сприяння європейській інтеграції та підтримка держав-кандидатів до вступу в ЄС серед країн – учасниць Ініціативи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа