У США відбудеться виставка українського мистецтва Painting in Excess

Painting in Excess

Експозиція присвячена мистецтву часів перебудови і перших років незалежності України.

6 листопада в художньому музеї Zimmerli в Нью-Джерсі, США, відкриється виставка «Painting in Excess: Kyiv’s Art Revival, 1985-1993 (Живопис через край. Пожвавлення художнього життя в Києві, 1985-1993)».

Саме ці роки серйозно вплинули на становлення сучасного українського і, зокрема, київського мистецтва і вивели його на глобальний рівень. Художники були звільнені від диктатури комуністичної ідеології, якій вже приходив кінець, та обмежень пізнього соціалістичного реалізму. У цей період стався вибух стилів, що створює ефект барокової надмірності. У виставці представлено розмаїття художніх проявів цих перехідних років в Києві, і більш ранні твори українських авторів для контексту.

«Ця виставка багато в чому побудована на матеріалі моєї дисертації, яка була присвячена мистецтву української перебудови. Тому для мене це досить персональний проект, про який я мріяла ще з тих часів, коли працювала в музеї Zimmerli як аспірантка факультету мистецтв університету Ратгерс», розповідає куратор виставки, доктор мистецтвознавства Олена Мартинюк.

Експозиція включатиме роботи з колекції Нортона і Ненсі Додж, що зберігаються в Zimmerli, і картини з відомих українських колекцій. Гості музею зможуть познайомитися з творами Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші, Арсена Савадова, Алли Горської, Флоріана Юр’єва, Олександра Дубовика, Валерія Ламаха, Григорія Гавриленка та багатьох інших авторів. Зокрема, на виставці буде представлена ​​монументальна чотирьохметрова робота Георгія Сенченка «Сакральний пейзаж Пітера Брейгеля» (1988).

Підтримку проекту надали Abramovych Foundation і Tymofieiev Foundation.

Радник директора Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України Ігор Абрамович зазначає, що українська культурна спадщина формує імідж країни і її сприйняття в світі, а тому виставка виконує, крім естетичної, не менш важливу міжнародну місію.

«У роботах художників відображаються особливості часу, в який вони створюються. А якщо мова про перехідний період, часу трансформацій це вдвічі цікавіше. Світова культурна спільнота знайома з українським мистецтвом епізодично і фрагментарно, а нам же є що показати і про що розповісти. Це стратегічно важливо для кожної країни просувати своє мистецтво в світі», каже Ігор Абрамович.

Засновник Tymofieiev Foundation і венчурного інвестиційного фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв підкреслює, що експозиція виставки відображає важливий етап становлення українського мистецтва періоду незалежності.

«Експозиція виставки має велику значимість. Картини, представлені тут, відображають важливий етап становлення сучасного українського мистецтва на стику епох, вони дають можливість дізнатися більше про настрої авторів і суспільства в той період. Ці роботи ознаменували початок глобалізації українського мистецтва, його вихід на світовий ринок», вважає Руслан Тимофєєв.

Восени 2021 року за матеріалами виставки вийде книга, опублікована Rutgers University Press за підтримки Українського Інституту.

Експозиція демонструватиметься в музеї Zimmerli до 13 березня.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа