У США стартує президентська передвиборча кампанія

У вівторок, 3 січня, в американському штаті Айова в рамках президентської кампанії 2012 року пройдуть перші збори виборців, які є першим етапом у визначенні єдиного кандидата від партій.
Виборці за підсумками попередніх опитувань по завершенні зборів визначать трійку лідируючих кандидатів, які, як очікується, продовжать президентські перегони. Як правило, частина кандидатів після цього припиняють боротьбу.

Результати зборів в Айові також за давньою традицією вважаються першим офіційним рейтингом кандидатів і демонструють їх шанси вийти в лідери президентських перегонів. Перші результати цих “відбірних” зібрань стануть відомі після 19:00 за місцевим часом (після 03:00 за Києвом 4 січня).

Головне питання всієї президентської кампанії треба буде розв’язати прихильникам Республіканської партії – кому з дев’яти кандидатів вони делегують повноваження боротися за президентський пост. Демократи вже визначилися з єдиним кандидатом – партію на виборах 6 листопада буде представляти діючий президент Барак Обама в тандемі з віце-президентом Джозефом Байденом.

Незважаючи на критику економічної і зовнішньої політики, Обама користується досить високою довірою. Переобрати чинного президента на другий термін готові, за даними декількох опитувань осені 2011 року, від 39 до 43 відсотків американців.

У стані республіканців рейтинги кандидатів в останні тижні минулого року постійно змінювалися.

Найпопулярнішим внутрішньопартійним кандидатом є екс-губернатор штату Массачусетс, помірний консерватор Міт Ромні, який випередив екс-главу мережі піцерій Godfather’s Pizza Германа Кейна, який призупинив кампанію після звинувачень сексуальних домаганнях.

За даними самого останнього перед зборами виборців опитування, проведеного газетою найбільшої Айови Des Moines Register, рейтинг Ромні становить 24%, другим за популярністю став конгресмен-республіканець з Лібертаріанської програмою Рон Пол (22%).

На третє місце піднявся колишній сенатор від штату Пенсільванія консерватор Рик Санторума, у нього 15%, за ним слідує екс-спікер палати представників Ньютон Гінгріч (12%). Замикають список губернатор Техасу Рік Перрі з показником в 11%, конгрессвуман Мішель Бакман з 7% і колишній посол США в Китаї, екс-губернатор штату Юта помірний консерватор-технократ Джон Хантсман (2%).

За сумою зібраних в передвиборчий фонд коштів серед усіх кандидатів від обох партій лідирує Барак Обама – йому виборці пожертвували 88424000 930 доларів. З них вже витрачено на кампанію 29327000 618 доларів.

Серед республіканців зі зборів у передвиборчий фонд лідирує Ромні з 18 мільйонами 499 тисяч доларів (витрачено на кампанію 5900000 доларів).

Після зборів виборців в штаті Айова наступним традиційно важливим етапом президентської гонки будуть перші проміжні вибори (primaries) в штаті Нью-Гемпшир, які відбудуться 10 січня. Етап проміжних виборів триватиме до кінця літа поточного року.

Передвиборчий з’їзд демократів відбудеться з 3 по 7 вересня у місті Шарлотт (штат Північна Кароліна), а передвиборчий з’їзд республіканців, на якому буде оголошено єдиний кандидат, – з 27 по 30 серпня в Тампі (Флорида). Вибори президента США відбудуться 6 листопада 2012 року.

Джерело: Кореспондент

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа