У США помер провідний член Організації Українських Націоналістів Іван Буртик – «Януш»

Відійшов у Вічність Іван Буртик – «Януш»

1-burtyk_doktor_ivan_-_svitlyna_z_11.05.2013-go_roku

Провід ОУН (б) ділиться сумною звісткою, що 31 жовтня, на 97-му році жертовного життя, закінчив свій земний шлях активний громадський діяч, довголітній член Організації Оборони Чотирьох Свобід України, Українського Конгресового Комітету Америки, довголітній провідний член Організації Українських Націоналістів (бандерівців), славної пам’яті

Іван Буртик – «Януш».

Народився 13 грудня 1924 року в селі Ляцьке-Шляхоцьке на Прикарпатті.

Член ОУН з 1941 року.

Вояк Другої дивізії Української Національної Армії. Брав участь у боях наприкінці війни, у квітні 1945 року, з боєм вийшов з оточеного Берліна в англійську зону. У Німеччині студіював теологію, потім – філософію в Українському Вільному Університеті.

Брав участь у відновленні Спілки Української Молоді 1946 року. Вже тоді почав допомагати Українському Вільному Університету. 1949 року перебрався до США. Організував 1951 року в Нью-Йорку відзначення 30-ліття УВУ, сприяв популяризації закладу. На 85-ліття УВУ отримав звання Почесного Доктора Університету, удостоєний Медалі Святого Князя Володимира від СКУ.

Переймався не лише Україною, а й українцями в Казахстані, сприяв побудові церков в Караганді та Павлодарі, спорудженню монумента невинно убієнним та покаліченим українцям у кінгірському концтаборі.

Українська церква, освіта, молодь. Усім переймався, за все уболівав, усьому допомагав. Навіть на схилі літ, в часі Революції Гідності й подвигів Героїв Небесної Сотні, не залишався осторонь: «Я знову й знову починаю твердо вірити в силу, мудрість, мужність та краще майбуття мого знедоленого народу!».

Нині Іван Буртик, разом із тисячами українських Героїв, вже «дивиться пильно з Небес» на Україну. Горить і ясніє для Неї вже Звідти.

Яскравий і жертовний шлях цього Українця добіг кінця на Землі. Нехай прийме Господь його щиру душу у своїх виноградниках. Він бо був за взірець служіння Богові й Україні.

З висловом глибокого і щирого співчуття рідним і близьким.

Земля пером… Героям слава!

Провід ОУН (б)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа