У НАТО відкинули основні вимоги Росії щодо “гарантій безпеки”

Столтенберґ

Союзники під час засідання Ради Росія-НАТО підтвердили політику відкритих дверей Альянсу і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки. Про це заявив на брифінгу за підсумками засідання Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

“У нас відбувся дуже серйозний обмін думками про ситуацію в Україні і навколо неї, і про наслідки для європейської безпеки. Між союзниками по НАТО і Росією існують значні розбіжності з цих питань. Наші розбіжності буде нелегко подолати. Але позитивним знаком є те, що всі союзники по НАТО і Росія сіли за один стіл і зайнялися обговоренням істотних тем”, — заявив Столтенберґ.

“Сьогодні Росія представила пропозиції, опубліковані в грудні, спрямовані на вирішення її проблем в галузі безпеки. Вони включають вимоги припинити прийом нових членів в НАТО і вивести війська з території східних країн НАТО. Союзники зі свого боку підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки”, – зазначив він.

За словами Генсека, союзники ясно дали зрозуміти, що не відмовляться від своєї здатності захищати і обороняти один одного. У тому числі з присутністю військ у східній частині Північноатлантичного союзу.

У той же час і Росія і союзники заявили про необхідність відновлення діалогу і вивчити терміни проведення наступних зустрічей, повідомив він.

Столтенберґ наголосив, що країни НАТО готові провести зустрічі з Росією, щоб обговорити всі ці питання більш детально, представити конкретні пропозиції і домагатися конструктивних результатів.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

У свою чергу, Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ і США, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

10 січня в Женеві пройшли російсько-американські переговори щодо “гарантій безпеки”, яких вимагає РФ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа