У Львові вперше вшанують пам’ять кримськотатарського лідера Номана Челебіджіхана

chelebid

23 лютого 2018 року о 15.00 в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбудеться засідання Міждисциплінарного семінару «MODUS LEGENDI: ПОЛІЛОГ ЄДНОСТІ», присвячене 100-річчю від трагічної загибелі кримськотатарського лідера, письменника, Голови Національного уряду Кримської Народної Республіки, Таврійського муфтія, автора гімну кримськотатарського народу Номана Челебіджіхана (1885-1918).

Розповідатимуть про постать Номана Челебіджіхана, його літературну, дипломатичну та суспільну діяльність бібліотекар Наукової бібліотеки Зульфіє Яг’яєва, керівник спілки учасників бойових дій «Асоціація Комбатантів» Тимур Баротов, представник Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Ернест Абкелямов.

Окрім того, під час презентації усі присутні матимуть нагоду переглянути невеликий фільм за мотивами оповідання Н.Челебіджихана «Молитва ластівок».

Основна мета заходу – розкрити широкий історичний контекст подій в Україні першої половини ХХ століття, а також продемонструвати історичну спільність і нинішню актуальність суспільно-політичних прагнень українців і кримських татар в межах Соборної Української Держави.

Довідка:

Номан Челебіджіхан – кримськотатарський політичний і державний діяч. Один з організаторів першого Курултаю, перший голова уряду проголошеної в 1917 році Кримської народної республіки, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі. Слова його вірша «Я присягнувся!» стали національним гімном кримських татар.

У 1909 р. спільно з Джафером Сейдаметовим і Абібуллою Одабаш заснував патріотичну спільноту «Vatan» («Батьківщина») – підпільну політичну організацію, членами якої були кримськотатарські студенти в Османській імперії.

25 березня 1917 року на першому з’їзді кримських татар у Сімферополі Н. Челебіджіхан був обраний головою Кримського Мусульманського виконкому і муфтієм Таврійського мусульманського духовного управління.

Н. Челебіджіхан підтримував зв’язки з Українською Центральною Радою. У вересні 1917 року на запрошення УЦР скерував до Києва від Мусульманського виконкому делегацію в складі 10 осіб для участі в роботі З’їзду народів Росії. Підтримував рішення щодо створення Української Народної Республіки.

У листопаді 1917 року (за старим стилем) Номан Челебіджіхан скликав у Криму I Курултай кримськотатарського народу. Курултай затверджує проект Конституції і проголошує створення КНР, а Номана Челебіджіхана обирають головою Директорії (національного уряду) і міністром юстиції. Проте прихід до влади більшовиків, які не визнавали кримськотатарський уряд, поставив під загрозу існування молодої Кримської Народної Республіки.

14 січня 1918 року більшовики захопили владу в Сімферополі та заарештували Номана Челебіджіхана. 23 лютого 1918 року Н.Челебіджихана стратили у міській в’язниці, а його тіло викинули в Чорне море.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа