У Києві пройде обговорення: “Рецидиви несвободи. Зміни польської політики пам’яті”

ukrXpol1024x576

Зісельс та Становський розмовлятимуть про Польщу

Член Ініціативної групи «Першого грудня» Йосип Зісельс та директор Центру міжнародної співпраці міста Люблін Кшиштоф Становський на панельній дискусії «Рецидиви несвободи. Зміни польської політики пам’яті» поміркують про регіональні новації та перспективи діалогу між країнами.

Панельна дискусія

27 лютого о 18:30

Київський центр Українського католицького університету

вул. І. Мазепи, 10А

«Контраверсійні зміни до закону про Польський Інститут національної пам’яті, щодо яких обурилися Україна, США та Ізраїль, а також впливові польські інтелектуали, мають свої причини популярності серед польського населення. І ми маємо їх розуміти та зважати на них», — говорить в.о. директора Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

Що мотивує людей до підтримки таких новацій? Що ми маємо знати про польське суспільство (і навпаки), щоб формувати майданчики для продовження діалогу? Хто має бути ініціатором примирення — суспільство, науковці, політики? Чи є зв’язок між травматичним досвідом тоталітарного минулого та тенденцією відходу від цінностей консенсусу та партнерства?

Ми продовжуємо діалог між експертами з України та Польщі, щоб знайти відповіді на питання, як рухатись далі.

Участь у другій зустрічі, яку Центр досліджень визвольного руху проводить спільно з Київським центром УКУ у рамках посттоталітарних студій, візьмуть:

  • Кшиштоф Становський (Польща) — директор Центру міжнародної співпраці м. Люблін, екс-президент Фонду «Солідарність», екс-заступник глави МЗС Польщі.

  • Йосип Зісельс — голова Асоціації єврейських громад України (Ваад Україна), віце-президент Конгресу національних громад України, член Ініціативної групи «Першого грудня», діяч українського єврейського руху, дисидент.   

Модератор Сергій Стуканов — журналіст «Громадського радіо».

Організатори: Центр досліджень визвольного руху та Київський центр УКУ.

Раніше 22 лютого відбулась дискусія польського журналіста та політолога Павела Бобуловича та українського історика та медіаексперта Романа Кабачія. Запис дискусії можна переглянути тут.  

Нагадаємо, 1 лютого Сенат Польщі проголосував за зміни до закону про Польський Інститут національної пам’яті. Згідно з ними за заперечення злочинів «українських націоналістів» (водночас визначення останніх закон не дає) можна отримати штраф або три роки в’язниці. Також заборонено покладати відповідальність на поляків за нацистські злочини, вчинені на території Польщі під час Другої світової війни. 6 лютого Анджей Дуда, Президент Польщі, підписав закон.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа