У Києві говоритимуть про архіви комуністичних спецслужб на міжнародній конференції

Печать

Експерти по роботі з архівами КҐБ з України, Грузії, Молдови, Росії зберуться 12 листопада на міжнародній конференції «Архіви комуністичних спецслужб: формування, використання, інтерпретації». Захід організовують, щоб відсвяткувати 25 років роботи Галузевого державного архіву Служби безпеки України та видання журналу «З архівів ВУЧК–ГПУ–НКВД–КГБ».

«Архіви комуністичних спецслужб: 

формування, використання, інтерпретації»

Міжнародна наукова конференція

12 листопада 2019 р.

м. Київ, вул. Володимирська 60

Київський національний університет імені Тараса Шевченка 

Історичний факультет

ауд. 349

Як і чому знищувалися архіви КГБ (Нікіта Пєтров)? Що збереглося в архівах Грузії (Іраклі Хвадагіані) та Молдови (Ігор Кашу)? Як триває створення Архіву Українського інституту національної пам’яті, який має зберігати всі документи репресивних органів комуністичного режиму (Ігор Кулик)? 

Що нового ми можемо дізнатися про співробітників комуністичних спецслужб (Вадим Золотарьов), їх кар’єри (Андрій Жив’юк) та ким були виконавці сталінських репресій (Роман Подкур)?

Що зберігали чекісти в справі-формулярі на Олександра Довженка (Юрій Шаповал), як проходила Польська операція Великого терору на Київщині (Олег Бажан), локальний вимір депортації «Запад» (Андрій Когут), силова модель державно-церковні відносини в радянській Україні (Людмила Бабенко), українські гумор і сатира у часи сталінського терору (Тетяна Шептицька), репресії театральних діячів у Києві під час Великого терору (Олена Полідович) та репресії 20-30-их років у м. Сніжне Донецької області (Микола Бривко) — це питання, які будуть винесені на дискусію під час міжнародної конференції.

Форма реєстрації до участі в конференції та детальна програма за посиланням: https://forms.gle/HnPt66cgeHT5coxx9 

Співорганізатори конференції: 

  • Інститут історії України Національної академії наук України; 

  • Галузевий державний архів Служби безпеки України;

  • Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті;

  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;

  • Головна редколегія науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією»;

  • Центр досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, що 8 квітня 2015 року Верховна Рада України проголосувала за «декомунізаційний пакет» законів. Один з них відкриває доступ до архівів комуністичних спецслужб в Україні. Щоб попрацювати з документами, потрібні лише заява та паспорт. Більше про те, як почати роботу з архівами КҐБ, читайте у посібнику «Архіви КҐБ для медіа».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа