У Києві вшанували перших героїв Небесної Сотні

Народне віче на Майдані, пам’ятна хода і вечір спогадів на Грушевського. Вчора кілька сотень киян віддало честь першим загиблим на Майдані.

Вечір почався на Майдані, з віча, присвяченого роковинам загибелі перших героїв. По периметру Майдану учасники були об’єднані «ланцюгом єдності», зробленим із синьо-жовтих прапорів. Після цього, взявши дзвіночки і лампадки, присутні вирушили ходою у напрямку Грушевського. Біля стендів із фотографіями можна було покласти квіти і запалити лампадки. Під час вечору пам’яті виступили український активіст, організатор врадіївської ходи Василь Любарець, Галина Сорочик, координатор руху солідарності «Разам» у Києві, яка знала Жизневського особисто, Тетяна Малахова – знакова постать Революції Гідності, автор відомого вірша «Здравствуй, мальчик за серым щитом», родом з Горлівки, сценарист, поетеса; Сергій Василюк, співак, лідер гурту «Тінь Сонця», громадський активіст; Надія Вільна, поетеса, авторка багатьох віршів часів Майдану, та інші.

Організаторами виступили фундація «Відкритий Діалог», громадська організація «Вольниця», громадська спілка «Воля громади» і білоруський Рух Солідарності «Разам». Безпосередньо на Майдані до акції долучилися багато інших організацій.

  • Майдан і вулиця Грушевського – місця, що стали святими для кожного українця, який шанує пам’ять Героїв, що віддали своє життя у боротьбі з прокремлівським режимом Януковича. Ми, білоруси, пишаємося нашим земляком Михайлом Жизневським, адже він – приклад для нашої боротьби за вільну демократичну Білорусь, – прокоментував Олег Овчинніков, прес-секретар Руху Солідарності «Разам».

  • Як польсько-українська фундація, ми весь час інформуємо західне суспільство про події в Україні, не дозволяємо Європі забувати про ціну, яку заплатила Україна за свободу. Нехай сьогоднішній вечір додасть українцям наснаги у тривалій боротьбі. Справу, за яку загинула Небесна Сотня, треба довести до кінця, – закликав Міхал Домаховський, польський волонтер, який був на Майдані у якості європейського спостерігача під час найстрашніших для нашої країни подій.

  • Наш захід має згуртувати людей, які прагнуть жити вільно на рідній землі та вшановують пам’ять про тих, хто поклав своє життя, не бажаючи поступитися гідністю і свободою. Ці трагічні події не можна забувати, затирати і зраджувати. Це назавжди живий приклад свободи та гідності, шлях, який веде до звільнення від будь-яких проявів рабства, – ствердив Дмитро Рутковський, президент громадської організації «Вольниця» та Громадської Спілки «Воля Громади».

Про подію на Facebook: https://www.facebook.com/events/356420954537410/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа