Туреччина не експортуватиме російський газ через Україну

Туреччина проводить переформатування своєї енергетичної політики, що може мати для України як позитивні, так і негативні наслідки.

Так, 13 січня у низці ЗМІ з’явилася інформація про зміни у використанні «західного маршруту» поставок російського газу, який лежав через Україну, Болгарію та Румунію  (за даними РБК-Україна, 64% газу, який споживає турецька сторона постачається з Росії).

Проблеми у газових відносинах Стамбулу та Москви схожі на ті, які «Газпром» має із Україною. Як повідомлялося раніше, 30 вересня міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йілдиз заявив, що влада Туреччини може розірвати газові контракти з Росією, якщо ціна на паливо не буде «істотно знижена». Дочірня компанія «Газпрому» прокоментувала це  таким чином: ТОВ «Газпром експорт» не отримало від свого турецького партнера компанії «Боташ» інформацію про те, яка є її позиція щодо продовження контракту на постачання газу. Нагадаємо, «Боташ», а не Міністерство енергетики, є контрактної стороною, з якою “Газпром експорт” веде переговори.

Враховуючи, що 19 листопада минулого року ЗМІ поширили слова Влада Каськіва про те, що уже є певні результати домовленостей про прохід танкерів зі зрідженим газом протокою Босфор, можна зробити цікавий висновок про протидію монопольному тиску «Газпрому» іншими країнами.

За матеріалами “Сегодня”, РБК-Україна, шоу “Велика політика з Євгеном Кисельовим” від 18 листопада 2011 року

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа