Технології війни: німці поставили на англійський танк найпотужнішу в світі гармату

танкова-пушка-Rheinmetall-L51-3-scaledТанкова гармата Rheinmetall L51 на шасі британського основного танка Challenger 2

Німецька група Rheinmetall розповсюдила фото і відео випробувань своєї перспективної 130-мм гладкоствольної танкової гармати L51, встановленої в новій башті з автоматом заряджання на шасі британського основного танка Challenger 2. Дана комбінація створена в рамках чергової пропозиції щодо довготривалої програми британської армії з модернізації цих танків Challenger 2 Life Extension Programe (LEP).

танкова-пушка-Rheinmetall-L51-840x472

Також компанія Rheinmetall представляє цю танкову гармату калібру 130 мм для нової європейської бойовї машини, що розробляється в рамках програми Main Ground Combat System.

Згідно з контрактом, підписаним у 2012 році між концерном Rheinmetall і міністерствами оборони Німеччини і Франції, розробка перспективного танка ведеться в кілька етапів. Першим з них стане випуск оновлених версій танків Leopard і Leclerc з новими, більш потужними гарматамими калібру 120 мм. Другим етапом стане оснащення цих машин гарматами калібру 130 мм, а на завершальній стадії розробки повинен бути створений принципово новий танк, що відповідає умовам сучасних і майбутніх військових конфліктів.

танкова-пушка-Rheinmetall-L51-2-840x547

Створювана Rheinmetall перспективна 130-мм гладкоствольна танкова гармата, спочатку позначалася як Next Generation (NG) 130, була вперше представлена ​​на виставці Eurosatory 2016 в Парижі в червні 2016 року. Полігонні випробування першого дослідного зразка ( “демонстратора технології”) 130-мм гармати були розпочаті в 2019 році, і представник Rheinmetall повідомляв, що до листопада 2019 року через першого дослідного зразка гармати було здійснено близько 80 пострілів на полігоні, і що було розпочато виготовлення другого дослідного зразка гармати з певними змінами в конструкції.

Представники розробника повідомляли, що 130-мм гармата має довжину ствола в 51 калібр (L51) і використовує нову міцну сталь і хромування ствола. Гармата оснащена вертикальним клиновим затвором, електричним механізмом здійснення пострілу і збільшеним об’ємом камори, що дозволяє використовувати більший заряд для отримання більш високої початкової швидкості і, отже, більш високих характеристик бронепробиття. За словами представника, ствол гармати має теплоізоляційний кожух і систему контролю вигину ствовла. Ствол 130-мм гармати має фактичну довжину 6,63 м, а загальна вага гармати становить 3000 кг, включаючи відкатні механізми, але без монтажних елементів для установки в башту.

Представник Rheinmetall заявляв, що камора першої дослідної гармати NG 130 має об’єм 15 літрів і розрахунковий тиск 880 МПа, але що «завдяки досвіду і знанням, отриманим в ході випробувань в режимі реального часу, ці дані будуть змінені на наступному етапі розвитку”.

Перший 130-мм постріл, розроблений Rheinmetall, є бронебійним підкалиберним снарядом з виділенням піддоном (APFSDS-T) з напівзгораємою гільзою, новим високоенергетичним пороховим зарядом, що належать до категорії нечутливих для детонації, і новим вдосконаленим вольфрамовим бронебійним сердечником великої довжини з підвищеним бронепробиттям.

 Інформація публікується з відкритих джерел – milnavigator

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа