Технології, апробовані під час лікування поранених на фронті, починають працювати для цивільних

Збір коштів на проект «Банк шкіри» завершено вже давно, та і по сьогодні він продовжує успішно рятувати людей. Днями фахівці Центру термічної травми та пластичної хірургії прооперували п’ятнадцятого пацієнта проекту – юнака, який отримав тяжкі опіки внаслідок нещасного випадку на виробництві. Спершу взялися за лікування руки: лікарі внесли у зону обширного ураження клітинні матеріали для полегшення перебігу лікування та подальшої регенерації шкірного покрову. Біоматеріали надали спеціалісти клініки ilaya, а от фінансування проекту здійснили волонтери «People’s Project» за рахунок народних пожертв.

Пацієнтом проекту став 21-річний юнак Назар, який працює на фармацевтичному підприємстві на Сумщині. Під час роботи стався нещасний випадок: спалахнула ємність із діоксидином, хлопець отримав тяжкі та обширні опіки.

117Стан пацієнта досить тяжкий: опіки I-II-III ступеню 55% поверхні тіла, тяжкий опіковий шок

Аби зменшити наслідки опікового шоку, аби запобігти тяжким ускладненням при відновленні та зменшити навантаження на організм, вже на перших етапах лікування лікарі на чолі з д.м.н., професором Георгієм Павловичем Козинцем здійснили аплікацію клітинних матеріалів. Використали 140 млн. клітин з резерву банку шкіри клініки ilaya. З часом нанесені біоматеріали мають посприяти якнайшвидшому відновленню шкіри пацієнта за допомогою власних клітин.

221Однією з найбільш уражених ділянок стала рука

Проект «Банк шкіри» засновано спільними зусиллями фахівців-комбустіологів Центру термічної травми та пластичної хірургії на базі Київської міської клінічної лікарні №2, які безпосередньо займаються лікуванням; вченими-біологами клініки ilaya, які виготовляють та зберігають резерв клітинного матеріалу; та волонтерами «Народного проекту», які профінансували цей медичний проект за рахунок народних пожертв. В рамках проекту було створено резерв біологічного матеріалу із 2,4 млрд клітин, який культивується та зберігається на виробничих потужностях клініки ilaya і надається до Опікового центру за першої ж потреби.

318Апліковано клітинні матеріали: з часом шкіра мусить відновитися з допомогою клітин

Опіки — надзвичайно підла штука, яка спричиняє потужний шок та перевантаження усього організму і, якщо пацієнта таки вдається врятувати, лишає по собі тяжкі фізіологічні та косметичні наслідки на усе життя. От тут і стають у пригоді клітинні матеріали. Їх застосування дозволяє полегшити відновлення пацієнта, значно підвищує шанси на виживання та істотно зменшує подальший обсяг негативних наслідків. У наш час, коли значну частину поранених у зоні АТО складають саме пацієнти із опіками, проект дозволяє лікувати наших захисників — та й не лише їх — з максимальною ефективністю зусиль лікарів.

414Руку вкрито асептичними серветками: аби не висихало та щоб уберегти від інфекції

Варто відзначити: так, зусилля медиків та біологів дійсно мають дуже велике значення у лікуванні опіків, примочками та подорожником такі травми не зцілити. Та якби не народні пожертви, фінансування та й взагалі існування такого проекту було б просто неможливим. Тож вчергове, за такої сумної нагоди, ми висловлюємо вам щиру подяку — кожна гривня ваших пожертв рятує чиєсь життя.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа