Світовий Конґрес Українців провів свої Річні загальні збори в Берліні

6-8 вересня 2019 р. у міській ратуші Берліну, Німеччина, пройшли Річні загальні збори  Світового Конґресу Українців (СКУ), які підсумували працю за період від листопада 2018 р. та виробили стратегію діяльності на наступний рік.

grod-berlin

Учасники зборів із понад 20 країн світу зібралися в Берліні, щоб підтримати понад 100-тисячну українську громаду Німеччини та привернути увагу її високопосадовців і громадянського суспільства до актуальних українських питань, у тому числі й до важливості консолідації дій у боротьбі з російською гібридною війною та звільнення українських політичних в’язнів, повернення яких до України 7 вересня 2019 р. привітали всі делегати та гості Зборів.

Під час урочистого відкриття Зборів СКУ нагородив за підтримку України німецького політика, колишнього депутата Європарламенту Ребекку Гармс своєю найвищою нагородою – медаллю св. Володимира Великого. Разом з цим СКУ відзначив грамотами і подяками представників німецького суспільства та членів української громади в Німеччині,  у тому числі й Людмилу Млош, голову Центральної спілки українців Німеччини, та Ростислава Сукенника, голову Об’єднання українських організацій у Німеччині, за допомогу в організації проведення Зборів у Німеччині.

sku-berlin1

sku-berlin2

Протягом трьох днів учасники Зборів мали нагоду заслухати звіт Президента СКУ Павла Ґрода і основних структур СКУ та обговорити актуальні для українців діаспори питання під час шести круглих столів: “Розбудова, координація та структуризація українських громад у світі”, “Шляхи співпраці України та діаспори в нових умовах. Відстоювання інтересів України на міжнародному рівні – на шляху до ЄС і до НАТО”, “Формування самоідентифікації української молоді в діаспорі“, “Суттєве розширення прав закордонних українців в Україні – створення умов для їхнього повернення та зміцнення зв’язків з Україною”, “Об’єднавча роль українських церков та важливість їхнього визнання у вселенських структурах”, “Стратегія діяльності СКУ з міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу”.

futey-berlin

У ході зборів делегати рішуче засудили Російську Федерацію за гібридну війну проти України і незаконне ув’язнення українських політичних в’язнів та закликали міжнародне співтовариство і далі послідовно підтримувати територіальну цілісність та суверенітет України, а також суттєво посилити санкції проти Російської Федерації за порушення міжнародного правопорядку та збільшити надання Україні летальної зброї та військової підтримки. У той же час Річні загальні збори СКУ привітали стратегічний курс України до подальшої європейської і євроатлантичної інтеграції та закликали Європейський Союз і НАТО якнайшвидше надати Україні повноправне членство.

“Річні загальні збори СКУ рішуче засудили рішення Російської Федерації про визнання СКУ небажаною організацією та прийняли рішення оскаржити його у відповідних міжнародних судах, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. –  Учасники зборів СКУ закликають Президента, Уряд та Верховну раду України захищати та розвивати українську мову, традиції, культуру та історію як основу для об’єднання та розбудови Української держави  та світового українства”.

У рамках зборів Провід СКУ зустрівся з очільниками складових організацій СКУ в Німеччині – української центральної репрезентації в Німеччині, Об’єднання Українських Організацій у Німеччині, та  української крайової центральної репрезентації, Центральної спілки українців Німеччини, щоб обговорити шляхи ефективної співпраці та зміцнення громадської єдності та впливу на владні структури Німеччини в питаннях спільного зацікавлення.

UWC_AGM_delegatesДелегати та гості Річних загальних зборів СКУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа