Світова Федерація Українських Жіночих Організацій вшановує День українського політв’язня

politprison

Виповнилося 50 років з часу найбільшої репресивної акції окупаційної радянської влади проти українських дисидентів.
Від 12 до 14 січня 1972 року відбулася найбільша хвиля репресій проти українських дисидентів, розпочався
так званий «генеральний погром» українського  шістдесятництва, коли за дві доби було заарештовано більшість відомих представників національно-демократичного руху України — шістдесятників, правозахисників, дисидентів. Серед затриманих у ці дні були: Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Згодом був арештований Ігор Калинець, а невдовзі хвиля репресій прокотилася всією Україною. Всього було заарештовано близько сотні осіб, відбулися обшуки, допити, звільнення з роботи, переслідування.

У день вшанування українців, для яких переконання і цінності стали дорожчими за фізичну свободу, організоване українське жіноцтво світу, об’єднане під егідою Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, висловлює свою повагу до героїв та героїнь-шістдесятників та наголошує на тому, що пам’ятаючи подвиг і відвагу дисидентів, маємо голосно заявляти про нинішню репресивну політику Росії щодо громадян України і прихильників України.

Російська влада продовжує ув’язнювати українців і представників інших національностей, які виступають проти окупаційної влади РФ та агресії Кремля.

Українці рішуче виступають проти агресора та відстоюють у світовому просторі цінності нашої нації та людські свободи, які ще 10 грудня 1948 року були закріплені у Статті 2 загальної Декларації прав людини, прийнятої Генеральною асамблеєю  ООН: “Кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, …незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища”.

СФУЖО закликає підтримати усіх українців та прихильників України, хто ще досі перебуває у заручниках окупанта та агресора. Українським в’язням, які нині перебувають за гратами у РФ, бажаємо витримати ці випробування і скоріше повернутися додому.

Пресслужба СФУЖО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа