Світова федерація українських лемківських об’єднань виступила на захист Софії Федини

ЗАЯВА СФУЛО

sfulo_logo
Світова федерація українських лемківських об’єднань висловлює глибоку стурбованість з приводу виклику Софії Федини, члена Президії федерації, ексголови СФУЛО, народного депутата України до Державного бюро розслідувань 12 лютого 2020 року та вручення їй письмового повідомлення про підозру у погрозі вбивством щодо Президента України за фактом висловлювань на його адресу 26 жовтня 2019 року.
Наміри щодо кримінального переслідування Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій тільки за «висловлювання», за вільне вираження власної думки не можуть залишити байдужими нас, депортованих українців та їхніх нащадків, чиї родини сотнями тисяч у роки Другої світової війни зазнали брутальної депортації, вигнання зі своїх споконвічних українських земель, що нині називаються Закерзонням. Тих, які досі не відчули правової оцінки тих подій та захищеності у своїй державі і живуть із загостреним відчуттям кривди й несправедливості.
Звертаємо увагу на те, що Софія Федина походить з родини депортованих українців, вона є представником більш аніж півмільйонної української родини лемків, надсянців, холмщаків, бойків та інших українців, котрих у 1944-1951 роках більшовицька влада СРСР та її посіпаки у східній Європі вирвали з корінням з рідної землі і з клунками в руках, з малими дітьми й немічними старцями, заради політичного перекроювання карти світу вивезли до незнайомих їм раніше місць та територій, знищивши їх культуру, звичаї, їхнє майбутнє у цьому розумінні. Історична пам’ять Софії Федини як нащадка тих, хто переніс на собі трагедію вигнання з вини Москви, є із зрозумілих причин більш чутливою від інших, вона спонукає її в умовах новітньої брутальної агресії Росії до послідовного відстоювання своєї твердої державницької позиції у демократичному світі.
Тому Світова федерація українських лемківських об’єднань заявляє про свою підтримку Софії Федині, діючому члену Президії федерації, та виступає на захист її права як громадянки демократичної держави Україна на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, які гарантує стаття 34 Конституції України: «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань».
Багаточисельна лемківська українська громада на всіх континентах світу сподівається на перемогу розсудливості й справедливості та закликає правоохоронні й судові органи України до неупередженого і об’єктивного розгляду справи й чіткого дотримання Конституції України. Підкреслюємо, що наша заява жодною мірою не є тиском чи втручанням у роботу правоохоронних органів української держави.
Закликаємо всіх людей доброї волі в Україні та у світі приєднатися до підтримки на захист прав і свобод Софії Федини та Марусі Звіробій задля демократичного майбутнього держави Україна.
14.02.2020 р.
За дорученням Президії СФУЛО
Ярослава Галик,
Голова Світової федерації українських лемківських об’єднань
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа