Супрун: Найбільше пацієнтів із коронавірусом вмирає там, де мало тестують

suprun6

Колишня в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун вважає, що найефективніший спосіб протистояти епідемії коронавірусу – тестувати велику кількість людей із використанням полімеразної ланцюгової реакції, як це робили Південна Корея, Тайвань і Німеччина.
Світовий досвід боротьби з поширенням коронавірусної інфекції СОVID-19 показує, що найменшу кількість летальних випадків фіксують у країнах, де проводять масове тестування. Про це в інтерв’ю LB.ua зазначила Уляна Супрун.

“Думаю, треба подивитися на ті країни, які мали найбільш ефективний спосіб реагування, мали менше людей, які захворіли, та менше смертей від цієї хвороби. Це Південна Корея, Тайвань, Німеччина. Вони робили дуже багато тестувань. Маються на увазі не швидкі тести, а ПЛР – полімеразна ланцюгова реакція. Це насправді золотий стандарт. У цих країнах людей, які мали симптоми захворювання або контакт із хворими чи тими, хто приїхав із країн, де розповсюджений вірус, тестували саме на ПЛР. А потім тестували їхні контакти та відправляли в ізоляцію”, – сказала Супрун.

Ізоляція в цих країнах була ефективнішою, ніж в Україні, підкреслила вона.

“Не так, як у нас: “Сидіть вдома і не спілкуйтеся з іншими”, а справді відокремлювали їх від своєї сім’ї. Розміщували в місцях туристичного відпочинку, готелях. І це найкращий спосіб зменшити кількість інфікованих. Бо ніяка система охорони здоров’я у світі не зможе бути готова до великої кількості хворих, якщо не зробити ті перші кроки. Тепер ми це розуміємо. А карантинні заходи (щоб люди не ходили на роботу чи не виходили в місця скупчення людей, аби не інфікувати себе чи своїх родичів) – це другорядне. На третьому місці – підготовка наших лікарень до серйозних випадків, які потребують реанімації та госпіталізації. Але щоб зменшити третій варіант, потрібно робити перше – тестувати багато людей. У нашій країні цього не зробили”, – сказала колишня чиновниця.

На її думку, український уряд ще в січні, коли епідемія розпочалася в Китаї, мав розуміти, що коронавірус незабаром з’явиться у країні.

“Уже тоді ми мали закупити досить засобів індивідуального захисту, а не продавати їх. Ані в січні, ані в лютому продаж за кордон не зупинили. Потрібно було готувати лікарні, розробити маршрут пацієнта, закупати тести або робити свої. Скажімо, у Південній Кореї дуже швидко налаштували чотирьох виробників, які почали виробляти свої тести. Так само в Німеччині. У нас було досить часу до того, як з’явився перший хворий на коронавірус. А тепер ми позаду багатьох інших європейських і азійських країн. Пробуємо швидко діяти, але несистемно і нескоординовано”, – вважає колишня в.о. міністра.

Вона зазначила, що експрестести на коронавірус показують швидкий результат, але вони є не дуже точними, оскільки визначають антитіла до вірусу, а не сам вірус, найкращий варіант – це ПЛР-тести.

“ПЛР [роблять] довше. Для нього забирається слина, рідина з носа, це висилається в лабораторії Центру громадського здоров’я. Вони роблять специфічний тест і шукають частинки самого вірусу. Це і є золотий стандарт”, – сказала Супрун.

Вона вважає, що Україна в питанні тестування повторює шлях Італії та Іспанії, де зафіксовано найбільшу кількість інфікованих у Європі.

“Вони не робили тестування контактним особам, пізно почали ізолювати, щоб люди не ходили на вулицю. Ходити на вулицю – це нормально. Але не збиратися у приміщенні, де багато людей. Якщо швидко всіх тестувати і відстежувати контактні особи, рівень захворюваності нижчий. Найбільше пацієнтів умирає там, де тестують мало. Якщо тестувати лише хворих, про статистику можна буде говорити лише, коли пандемія закінчиться”, – зазначила колишня в.о. міністра.

За даними МОЗ України, від початку року у країні лабораторії проаналізували зразки 1124 людей на коронавірус. Заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Віктор Ляшко вважає, що тотальний скринінг на коронавірус не є ефективним.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса на 26 березня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 480 тис., із них 22 030 людей померли, понад 117 тис. одужало.

В Україні, за інформацією Міністерства охорони здоров’я на ранок 26 березня, лабораторно підтверджено 156 випадків захворювання на COVID-19, п’ять осіб померли (після цього місцева влада заявляла про нові випадки інфікування). На сьогодні в Україні 804 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 20 летальних.

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа