Суддя Ольга Панченко, обвинувачена у хабарництві й засуджена до п’яти років за ґратами, мобілізувалася до лав українського війська

ОльгаПанченкоОльга Панченко. Фото: sudreporter.org

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зупинила розгляд справи голови Харківського окружного адмінсуду Ольги Панченко, обвинуваченої у хабарництві й засудженої до п’яти років за ґратами. Суддя мобілізувалася до лав українського війська.

Таке рішення Апеляційна палата ВАКС ухвалила 15 травня.

Зупинити провадження просили адвокати Ольги Панченко — через те, що вона мобілізувалася та наразі «виконує службово-бойові завдання із захисту незалежності та територіальної цілісності України».

На засіданні її не було. Адвокати повідомили, що з 21 березня суддя служить в одній з військових частин — санітарним інструктором медичного пункту стрілецького батальйону.

Прокурори просили не зупиняти розгляд, але суд задовольнив клопотання захисту.

«Перебування обвинуваченої ОСОБА_9 на військовій службі, на переконання суду, є тією підставою, яка зобов’язує суд зупинити провадження щодо неї до звільнення з військової служби», — йдеться в ухвалі Апеляційної палати.

Ольга Панченко працювала у Харківському окружному адмінсуді з 2008 року, очолювала його — з 2017-го.

Справу щодо хабарництва розслідували з липня 2020 року, у вересні посадовицю викрили після передачі грошей. За даними слідства, вона намагалася тиснути на одну із суддів окружного адмінсуду і спробувала запропонувати хабар: 3000 доларів за ухвалення рішення на користь комерційної компанії у земельному питанні.

У січні 2023-го ВАКС визнав Панченко винною за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція надати неправомірну вигоду) й ухвалив вирок: п’ять років ув’язнення з позбавленням права працювати суддею ще три роки. Її адвокати оскаржили вирок.

Джерело: mediaport

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа