Страйк російської Вікіпедії призвів до сплеску популярності української

У день страйку російської Вікіпедії 10 липня відвідуваність статей української Вікіпедії значно перевищила середньостатистичні показники. Так,  головну сторінку в цей день було відвідано 103 886 рази, тоді як зазвичай відвідують 20 – 25 тисяч.  Такі статті, наприклад, як Українська мова, Київ, Москва, Росія, Ялта, Шопен, Шекспір відвідували в 2-3 рази частіше, а Україна і Джастін Бібер – в 7 разів частіше, ніж в попередні дні липня.

Це свідчить про те, що українська Вікіпедія має значний потенціал, який не розкривається через те, що багато українців володіють також російською. Хоча завдяки користувачам, відданим українській Вікіпедії, цей мовний розділ на даний момент за кількістю статей займає 14-е місце, а за відвідуваністю – 20-е (квітень 2012) місце у світі.

Сприяти збільшенню відвідування української Вікіпедії може також зміна налаштувань у пошукових системах. Наприклад, якщо на комп’ютері встановлена російська версія «Windows», то Google, за змовчанням шукає насамперед сторінки російською мовою. Для того, щоб пошук спочатку проводився в українських джерелах, слід змінити налаштування пошуку.

Нагадаємо, що страйк російської Вікіпедії був викликаний поправками до закону «Про інформацію…», які на думку учасників проекту можуть призвести до створення в Росії аналога «великого китайського фаєрволу». Подібні страйки раніше проводили італійські та англомовні американські дописувачі Вікіпедії.

Юрій Пероганич, член правління — виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна»

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа