Стартували Всеукраїнські курси бійця-рятувальника «COMBAT LIFE SAVER»

22 січня на базі Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського стартували Всеукраїнські курси бійця-рятувальника «COMBAT LIFE SAVER». Навчання, що пройдуть в рамках проекту Світового Конгресу Українців відбудуться у всіх військових навчальних закладах України.

Народний депутат України, голова Комітету з питань охорони здоров’я, радник Президента та громадський діяч Ольга Богомолець, що ініціювала проведення подібних навчань в Україні зазначила, що в країні досі не було жодних курсів для військових щодо надання долікарської допомоги. «У майбутньому в Україні буде створена система навчання навичкам першої медичної допомоги, яку пройде кожен. Сьогодні – перший крок до її створення: за моєю ініціативою започатковано курс навчання для майбутніх командирів – курсантів військових вищих навчальних закладів. Якщо кожен з тих, хто пройде навчання, а це близько 3000 офіцерів навчить бодай 10 бійців – це означатиме, що ми матимемо 30 000 тисяч бійців, котрі будуть здатні рятувати життя собі та пораненим товаришам», – зазначила Ольга Богомолець. У подальшому такі навчання стануть повноцінною складовою Військово-медичної доктрини України, котра на даний момент знаходиться на стадії підготовки і у найближчий час буде винесена на парламентські слухання.

Курс Бійця-Рятувальника складається з короткого вступу і огляду курсу, практичної складової, у ході якої кожен з курсантів отримає необхідні навички із зупинки втрати крові, розблокування дихальних шляхів, рятування від пневмотораксу, і методів належного евакуювання поранених.

Під час навчань Ольга Богомолець звернулася до інструкторів, що проводитимуть навчання ретельно перевіряти військових на вміння застосовувати на практиці отримані теоретичні навики. «Зі своєї практики знаю, коли питаєш у військових хто вміє накладати джгут – всі як один відповідають ствердно. А коли просиш джгут накласти більшість, в тому числі й офіцери, не можуть правильно це зробити з першого разу. Більше того, вони дивуються коли просиш накласти джгут на шию. Хочу повідомити всім, що джгут на шию накладається і сьогодні у нас,  як і в часи Майдану, велика кількість травмованих  саме із пораненнями в шию. Від того, як боєць засвоїть інформацію, що йому викладуть на навчаннях залежить не лише його життя, але й життя побратимів, що у важку хвилину опиняться поруч», – зазначила державний та громадський діяч.

Професійні сертифіковані інструктори НАТО та українські спеціалісти окрему увагу приділять навчанню вояків щодо надання допомоги з використанням будь-яких матеріалів, котрі є в їхньому розпорядженні. Важливою частиною курсу стануть заняття другого дня, коли навички з практичної частини курсу випробовуються впродовж моделювання бойових умов. Вояки будуть здійснювати рятувальні маневри, несучи на собі повне бойове спорядження, включаючи зброю. До речі, дані курси є ідентичними до тих, які проходять солдати країн НАТО і США.

Організатори «COMBAT LIFE SAVER» переконані, правильне навчання курсу бійця-рятувальника, та покращені аптечки першої допомоги IFAK, допоможуть врятувати багато життів. «Події останніх днів у донецькому аеропорту в черговий раз довели, що з моменту початку війни ми так і не змогли створити систему, яка б діяла ефективно, без прямого втручання посадових осіб. Замість того, щоб купувати дешеве, а не те, що якісне і найбільш потрібне, замість того, щоб витрачати час, фінанси і енергію на хаотичні системи евакуації, замість того, щоб в останню хвилину шукати хто і як буде надавати допомогу пораненим, зупинимося і подумаємо про планування нової, ефективної системи”, – відзначила Уляна Супрун, директор гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців.

“Захист патріотів” – це навчання українських солдат спеціальній військовій тактичній допомозі у бою, курсам бійця-рятувальника, і курсам бойового медика. В рамках проекту кожен солдат, що  пройшов підготовку забезпечується аптечкою першої допомоги IFAK, а кожен підготовлений фельдшер – рюкзаком бойового санітара.

Ініціатива СКУ «Захист Патріотів» надає професійну, спеціалізовану підготовку і спорядження для українських військових, як один з компонентів загальної програми модернізації Збройних сил України. Кожен навчальний курс – це шанс вберегти наших героїв-бійців, які повинні жити і перемагати!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа