Стали відомі переможці конкурсу наукових робіт про Революцію Гідності

13 серпня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві відбулося нагородження переможців ІІ Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт на тему Революції Гідності у межах здобуття Відзнаки імені Сергія Кемського.

Ініціювали конкурс Національний музей Революції Гідності та громадська організація “Родина Героїв “Небесної Сотні”. Організатори отримали 60 заявок із 18 міст України. У другий тур було відібрано 27 робіт від 32 учасників із 40 навчальних закладів країни. Для порівняння, минулого року на конкурс у рамках Відзнаки імені Сергія Кемського надійшло 37 заявок із 13 навчальних закладів.
unnamedІгор Пошивайло

Ми шукали способи говорити про Майдан зі студентами, школярами, дітьми не пасивно, нав’язуючи своє бачення, а навпаки – залучати їх до пізнання та переосмислення цієї історії самотужки. Так і з’явилася ідея проведення конкурсу наукових робіт для студентів – Відзнака імені Сергія Кемського”, – розповідає Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

Наукові роботи-переможці цьогорічного конкурсу репрезентують різні бачення того, як події Революції Гідності перетворювались у суспільній свідомості в соціально-політичний, культурний та історичний феномени, впливаючи на формування національної пам’яті та політичні процеси в державі. Прикметно, що роботи студентів-фіналістів є помітним внеском у розвиток гуманітарних досліджень про Майдан, зокрема у напрямку студій із політології, соціальних комунікацій, історії та філології.

Роботи конкурсантів оцінювало професійне журі – історики, політологи, музейники, мистецтвознавці: Ігор Пошивайло, Віталій Нахманович, Наталія Мусієнко, Катерина Романова, Анастасія Гайдукевич, Анна Олійник, Яна Примаченко.

unnamed(1)Анна Олійник, членкиня журі, політологиня, в.о. директорки Центру досліджень визвольного руху

Тож цьогорічними переможцями стали:
І місце – Микола Спересенко та Степан Рішко, студенти Львівського національного 
Хлопці представили кафедру політології, на якій раніше навчався Сергій Кемський. У роботі запропоновано модель, за якою можна оцінювати і рівень демократичності та політичної відповідальності тієї чи іншої політичної сили, і рівень демократичності самого суспільства, яке обирає певну партію з огляду на відповідність її програми суспільно-політичним вимогам.

unnamed(2)На фото: батьки Сергія Кемського – Олександр Іванович і Тамара Гаврилівна та переможці Відзнаки імені Сергія Кемського – 2020: Микола Спересенко та Степан Рішко (зліва направо).

Моє навчання в університеті розпочалося в аудиторії імені Сергія Кемського. Він, як і ми, був політологом. Наша робота унікальна тим, що дає поштовх до того, щоб програми політичних партій були більш конкретними, детальними, і щоб суспільство скурпульозніше ставилося до цих програм і свідомо робило вибір”, – розповідає Степан Рішко.

unnamed(3)Студенти презентують своє дослідження публіці в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану у Києві

ІІ місце – Крістіна Бут, студентка Запорізького національного університету. Тема дослідження: “Інструменти конструювання медійної реальності подій Революції Гідності”.
Робота про важливість формування медіаграмотності та критичного мислення в суспільстві, яке поза “картинкою”, створеною журналістами, мусить бачити об’єктивні факти.
unnamed(4)Крістіна Бут

ІІІ місце – Тамара Мандич, студентка Херсонського державного університету. Тема дослідження: “Концепт Революція Гідності у сучасній пісенній творчості”. 
У роботі події Революції Гідності розглядаються в контексті сучасної пісенної творчості, присвяченої протестам на Майдані. Дослідниця звертається до історії та філології, описує культурний пласт Революції Гідності й означує тексти пісень як один із інструментів формування та збереження національної пам’яті.

unnamed(5)Тамара Мандич

На нагородженні були присутні батьки Сергія Кемського: Тамара Гаврилівна й Олександр Іванович.
“Мені дуже приємно, що на першому місці студенти Львівського національного університету, який закінчив мій син. Це навіть символічно і зворушливо…”, – сказала Тамара Кемська під час оголошення переможців конкурсу.

unnamed(6)Тамара і Олександр Кемські дають інтерв’ю “5 каналу”

Переможці отримають грошові винагороди за свої дослідження – 15, 7 та 4 тисячі гривень відповідно. Цьогоріч конкурс втілюється завдяки фінансовій підтримці Фундації української громади Канади – BCU Foundation. Решта учасників конкурсу отримають сертифікати й видання Музею Майдану.
Третій конкурс оголосять 15 листопада, у день народження Сергія Кемського. Інформація про нього буде опублікована на сайті: maidanmuseum.org.

unnamed(7)Учасники церемонії нагородження

Відзнака імені Сергія Кемського – конкурс наукових студентських робіт на тему Революції Гідності, її особливостей, здобутків, значення та впливу на різні сфери політичного, суспільного та культурного життя. Реалізується у межах проєкту “Відзнаки Героїв”.

Мета – активізувати наукові дослідження різних аспектів Революції Гідності; сприяти критичному переосмисленню новітньої історії України; популяризувати уроки, досвід та цінності Майдану; стимулювати і підтримувати талановиту молодь, залучати її до вивчення та дослідження Революції Гідності.
Сергій Кемський – політолог, журналіст, активіст Євромайдану. Народився в Криму в родині моряка. Здобув ступінь магістра політології на філософському факультеті Львівського університету імені Івана Франка. Був співробітником Інституту політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для “Української правди”, часопису “День” та інших видань. Виступав за  впровадження системи прямої демократії, підтримував кооперативний рух, шукав найефективніші механізми взаємодопомоги у суспільстві, контролю за політиками та боротьби з корупцією; громадський активіст, учасник кампанії “Проти міліцейського свавілля”. Загинув від кулі на вулиці Інститутській у 32 роки.

“Відзнаки Героїв” – низка проєктів для підтримки української молоді в тих галузях, в яких працювали чи мріяли працювати Герої Небесної Сотні. Засновано громадською організацією “Родина Героїв “Небесної Сотні”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа