Сотні українців звернулися до Консультаційного центру з пошуку інформації про репресованих

НОВИЙ ЛОГОТИП ГДА УІНПДо Дня пам’яті жертв політичних репресій Архів національної пам’яті запустив сервіс із пошуку інформації про репресованих. 

За перший тиждень роботи до Архіву надійшли сотні звернень від людей з усього світу, які наважилися дізнатися правду про своїх репресованих родичів. Зокрема, із проханням допомогти знайти родинні історії в архівах ми отримали:

  • 120 повідомлень на сторінку в Facebook;

  • 392 повідомлення на пошту;

  • близько 300 дзвінків.

“Багато заявників нарікають на те, що в їхніх сім’ях боялися говорити про репресованих родичів – замовчувалися навіть невеликі крупинки інформації. Люди визнають, що раніше ніколи не наважувалися на звернення до жодного архіву щодо пошуку своїх репресованих рідних. Завдання Консультаційного центру – надати людям віру та впевненість у можливість і легкість такого пошуку, подолати в людей страх перед зверненнями”, – каже директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик. 

97419481_157558695757730_2899732433861607424_n

Цікавою є географія звернень. Значна частина людей – це переселенці з Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Часто просять знайти інформацію про родичів, які були вихідцями чи проживали на зазначених територіях. Також багато звернень з-за кордону – з Білорусі, Росії, Польщі, Іспанії, Канади та інших країн. 

Консультаційний центр щодня приймає повідомлення та дзвінки. Оскільки їх сотні, то ми, на жаль, не встигаємо одразу ж обробляти кожне з них. Зі свого боку гарантуємо, що всі звернення будуть обов’язково розглянуті і, за першої ж можливості, отримають відповідь та допомогу. 

Афіша Консультаційний центр з п ошуку інформації про репресован их

Нагадаємо, Центр з пошуку інформації про репресованих безкоштовно консультує всіх охочих з таких питань: які дані треба для того, щоб знайти інформацію про репресованого; в яких архівах шукати слідчі справи; як правильно написати запити тощо. Також, за необхідності, Центр супроводжуватиме людей на всіх етапах дослідження своєї родини. 

Звертаємо увагу, що в архівах можна знайти інформацію не тільки про своїх рідних, а й про різні періоди історії України ХХ століття, про відомих історичних постатей. Ці дані є відкритими і немає потреби доводити свій родинний зв’язок, щоб отримати до них доступ. 

Мінімум необхідної інформації, щоб почати пошуки репресованої особи такий: прізвище, ім’я, по батькові; дата народження; місце народження або проживання (регіон, населений пункт); місце арешту.

У додатку ми також надсилаємо інфографіку про те, які перші кроки з пошуку інформації про репресованих можна зробити самостійно. 

До Консультаційного центру можна звернутися у будні з 10.00 до 18.00 у такий спосіб:

  • за телефонами (067) 298-18-18 або (044) 298-12-12;
  • надіслати листа на електронну пошту [email protected];
  • написати повідомлення у Facebook https://www.facebook.com/hdauinp;
  • через веб-сайт http://hdauinp.org.ua;
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа