Слуги народу подали найбільше законопроектів з корупційними ризиками

corruptionalMP

Близько 1200 законопроєктів зареєстрували у 2021 році народні депутати. В середньому на кожного народного обранця припадає по три проєкти закону, а враховуючи видатки на Верховну Раду (2,5 млрд грн у 2021 році), створення і розгляд одного проєкту коштує нам 300 тисяч гривень.

Під час проведення громадської антикорупційної експертизи у близько 150 законопроєктах знайшли корупційні ризики.

Якщо їх поділити за основними напрямками, то найбільше – у сфері економіки (61). На другому місці сфера правової політики та правоохоронної діяльності – 41 проєкт. Далі – податкова сфера із 24 проєктами та соціальна, де зареєстрували 17 законопроєктів із корупційними ризиками.

Рейтинг ТОП авторів законопроектів із корупційними ризиками у сферах підготували експерти «Інституту законодавчих ідей» за результатами кількісного аналізу висновків антикорекспертизи НАЗККомітету ВР з питань антикорупційної політики та експертизи ІЗІ.

Топ народних депутатів, які подали найбільше законопроєктів із корупційними ризиками у 2021 році, за сферами:

Промислово-економічна:

Роксолана Підласа та Георгій Мазурашу, фракція «Слуга народу». Із 61 законопроєкту з корупціогенними факторами у сфері економіки вони зареєстрували по 12.

Правоохоронна та правова:

Сергій Мінько, фракція «За майбутнє». Став співавтором 9 законопроєктів із корупційними ризиками. Всього у правоохоронній сфері подали 41 проєкт.

Податково-бюджетна:

Данило Гетманцев та Вікторія Кінзбурська, фракція «Слуга народу». Подали по 8 законопроєктів (із 24) з корупційними ризиками.

Соціальна:

Микита Потураєв, фракція «Слуга народу». Він є співавтором 7 законопроєктів (із 17 у сфері).

ТОП депутатів, що подали законопроєкти з корупційними ризиками за сферами діяльності, сформований у рамках проєкту «Рейтинг авторів законопроєктів з корупціогенними факторами» на основі висновків антикорекспертизи НАЗК,  Комітету  ВР з питань антикорупційної політики та експертизи ІЗІ.

За результатами кількісного підрахунку визначається ТОП-автор законопроєктів з корупціогенними факторами, включених до порядку денного Верховної Ради України та/або Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики у кожній зі сфер, сформованих відповідно до належності законопроектів до головних комітетів Верховної Ради України.

Аналітичний центр “Інститут законодавчих ідей”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа