Слідчий комітет Білорусі зв’язав справи конкурентів Лукашенка та затриманих бойовиків Ваґнера

1596205646Мітинг у Мінську на підтримку Світлани Тихоновської, 30 липня 2020 року (фото: Уладзь Грыдзін, Радыё Свабода)

Слідчий комітет Республіки Білорусь оприлюднив інформацію про порушення кримінальних справ щодо заарештованих опозиціонерів Сергія Тихоновського, Миколи Статкевича та інших, зв’язавши це з затриманням 33 бойовиків «ПВК Вагнер».

Щодо Тихановського порушена кримінальна справа «за фактами скоєння навмисних дій, спрямованих на підбурення іншої соціяльної ворожнечі, закликів до скоєння насильницько-агресивних дій стосовно співробітників правоохоронних органів» (санкція статті – від 5 до 12 років позбавлення волі). Крім того, «щодо М. Статкевича, С. Тихоновського та інших осіб порушена кримінальна справа за фактом приготування до масових заворушень» (від 3 до років позбавлення волі).

Також у повідомленні мовиться, що «за підозрою в скоєнні зазначеного злочину були затримані 33 громадянина Російської Федерації, співробітники ПВК Вагнера, що проживали на території санаторія „Білорусочка“ в Мінському районі».

Імена частини затриманих у Білорусі бойовиків містяться у базі сайту «Миротворець», де зібрані особисті дані учасників проросійських формувань, які воювали проти української армії.

Як повідомлено на офіційному сайті Президента України, наша держава наполягатиме на екстрадиції затриманих бойовиків.

«Українська сторона звернеться до Республіки Білорусь із клопотанням про екстрадицію бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, яких підозрюють у військових злочинах на території Донбасу, з дотриманням усіх передбачених процедур. […] Україна наполягатиме на екстрадиції всіх осіб, які причетні до військових злочинів на тимчасово окупованій території та щодо яких Служба безпеки України зібрала достатньо доказів», – ідеться у заяві на офіційному інтернет-представництві Володимира Зеленського.

За повідомленням офіційного білоруського телеграфного агентства БелТа, певні правоохоронні органи Білорусі вважають, що бойовики з’явилися на території Республіки для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. А раніше президент РБ Олександр Лукашенко заявив, що для дестабілізації ситуації в країні можуть використати вишколених бойовиків приватних військових компаній.

Коментуючи ситуацію навколо затримання російських громадян, посол РФ у Республіці Білорусь Дмитро Мезенцев заявив, що вони не причетні до подій, пов’язаних з суспільно-політичною ситуацією в Білорусі. Росіяни, що прибули до санаторію під Мінськом, були змушені це зробити, оскільки запізнилися на рейс з Національного аеропорту столиці, прямуючи транзитом до третьої країни.

«За інформацією, яку ще треба уточнити, росіяни можуть бути співробітниками приватного охоронного підприємства, яке – у рамках виконання зобов’язань за комерційним контрактом – закликано забезпечити охорону енергетичної інфраструктури та ресурсів за кордоном – аж ніяк не в Білорусі», – заявив Д. Мезенцев.

Однак в застінках білоруського КҐБ ваґнерівці почали давати свідчення, що прибули в сусідню державу “робити революцію”. І з огляду на досвід їх діяльності під час “Руской вєсни” версія білоруських слідчих заслуговує на довіру.

Джерело: khpg

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа