СКУ і СФУЖО вшанували пам’ять жертв Голокосту

sku-new

27 січня, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, Cвітовий Конґрес Українців (СКУ) та світова українська діаспора вшановують пам’ять страчених та закатованих злочинним нацистським режимом, серед яких було 1,5 мільйона дітей.
Голокост є однією з найжахливіших трагедій світового масштабу, яка стала можливою внаслідок панування тоталітарної нацистської ідеології, в основі якої є ксенофобія та культивування нетерпимості й людиноненависництва.
Як зазначається в резолюції ООН, “Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…”.
У цей пам’ятний день ми згадуємо в своїх молитвах невинні жертви Голокосту, в тому числі й 1,5 мільйона українських євреїв. Ми також висловлюємо належну шану всім тим, хто, ризикуючи власним життям – і часто життям своїх родин, рятував приречених на смерть.
Серед понад 27 000 Праведників народів світу наразі визнані 2659 українців, і це ще одне вагоме свідчення того, що історії наших народів є неповними одна без одної.
Списки Праведників продовжують поповнюватися новими іменами завдяки дослідженням, які відкривають історії, гідні визнання. Ми підтримуємо звернення українських науковців, духовенства, громадських діячів та Головного Рабина України Моше Реувена Асмана до «Яд Вашему» щодо присвоєння Митрополиту Шептицькому цього почесного звання.
“Цього року світ відзначить 80-ті роковини Бабиного Яру, трагедії всього українського народу. Сьогодні ми разом стоїмо на сторожі демократичних цінностей та засуджуємо будь-які прояви антисемітизму, расизму, дискримінації та ненависті на етнічному, релігійному чи іншому рівні» – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод.
СКУ приєднується до світової спільноти для роздумів над уроками Голокосту. Ми також вшановуємо людяність та подвиги усіх, хто за покликом моралі став опорою для надії та спасіння у один з найтемніших часів історії.

sfuzho-header

 Світова Федерація Українських Жіночих Організацій

приєднується до відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 

27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Українське жіноцтво діаспори в цей день не лише згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує  своє прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого та організованого насилля щодо людей.

У цей День скорботи й пам’яті ми сумуємо, співпереживаємо і висловлюємо свої співчуття болю за втратами внаслідок трагедії – ґеноциду, ім’я якому Голокост. Ми пам’ятаємо.
Сьогодні ми також згадуємо тисячі героїв та героїнь, які, ризикуючи життям, рятували приречених на смерть. Україна – четверта за кількістю Праведників народів світу. Серед понад 27 000 Праведників народів світу на сьогодні вже визнано 2,659 українців. Із них велика кількість відважних та милосердних  жінок-українок, рятівниць, визнаних Праведницями народів світу.

Праведники народів світу – це почесне звання, що присвоюється від імені Держави Ізраїль відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953 р.) представникам різних національностей та віросповідань.

Про українок  – Праведниць народів світу читайте на сторінці СФУЖО у Facebook.

Пресслужба СФУЖО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа