Шевченко якутською

shevch_html_3b7880c4

Фестиваль-конкурс «Шевченківські читання» в республіці Саха зібрав шанувальників творчості українського художника і поета Тараса Шевченка. Понад 50 учасників прочитали його вірші різними мовами, представили презентації та вироби. Переможець конкурсу читців полетить на всеросійський фестиваль в Москві.

shevch_html_69c545e5

Фестиваль-конкурс «Шевченківські читання» давно став традиційним заходом земляцтва «Криниця» в Якутії, він проводиться вже в п’ятий раз. Організатори зазначають, що з кожним роком збільшується кількість тих, хто цікавиться творчістю українського культурного і громадського діяча Тараса Шевченка. Серед учасників жителі різних куточків республіки, вони виступали українською, російською, якутською, болгарською та іншими мовами.

shevch_html_143ed6a5

Тетяна Дяченко, голова української регіональної громадської організації «Українське земляцтво “Криниця” імені Шевченка» наголошує на важливості фестивалю: «Багато беруть участь заочно, надсилаючи свої відео-виступи. Учасники охопили усю творчість Тараса Шевченка, адже він був і поетом, і художником, і етнографом. Тішимось, що його пам’ятаємо не тільки ми, українці, а й представники інших національностей. Якщо ми будемо знати культуру інших народів, у нас буде з’являтися взаєморозуміння і дружба».

shevch_html_98f5dc01

За волелюбні погляди, бунтарські вірші Шевченко був засланий у солдати в Середню Азію. Його творчість вважається ліричною і нелегкою. Однак навіть наймолодші конкурсанти (дошкільнята від чотирьох років) зуміли гідно представити його твори.

Переможці у кожній віковій категорії будуть визначатися окремо. Також будуть відзначатися читці, які виступали українською мовою: кращих відберуть на всеросійський фестиваль читання віршів Тараса Шевченка в Москві. Він пройде в кінці березня.

За матеріялами ЗМІ Республіки Саха

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа