Сьогодні в Москві відбудуться газові переговори України і РФ

Сьогодні, 17 січня, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко вирушить на газові переговори щодо газу в Москву.

“17 січня в Москві відбудуться чергові переговори міністра палива та енергетики Бойка з головою концерну Газпром Міллером”, – заявляв раніше прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Зазначимо, що 23 грудня у Міністерства енергетики та вугільної промисловості України повідомили, що наступний раунд переговорів відбудеться 15 січня 2012 року.

Однак після цього взаємини між партнерами істотно загострилися. Україна і Росія в особі газових монополістів обмінялися різкими заявами. Експерти вважають, що країни опинилися на порозі нової газової війни.

Трохи раніше Газпром заявив, що майбутня роль газотранспортної системи України з урахуванням будівництва газопроводу Південний потік повністю залежить від позиції української сторони.

Нагадаємо, нещодавно Бойко вже заявляв про те, що Україна з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. Азаров при цьому вважає, що при вартості російського газу $ 416 за 1 тис. куб. м Україні вигідніше топити вугіллям.

Україна має намір у 2012 році скоротити закупівлі російського газу до 27 млрд куб м. Глава українського Міністерства палива і енергетики Юрій Бойко заявляв про те, що Україна з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. До держбюджету на 2012-й рік ціна газу закладена на рівні $ 416.

Після цього Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія буде в цивілізованому порядку вирішувати питання з недобором Україною обсягів газу в 2012 році. Також Газпром висловив стурбованість намірами Україні, і заявив, що країна повинна буде сплатити недобір газу.

12 січня Газпром заявив, що цього року контрактний обсяг закупівлі Україною не може бути знижений до необхідного Україні рівня в 27 млрд куб. м газу на рік. Нафтогаз заявив, що неодноразово попереджав про скорочення закупівель. У РФ вважають, що час для переговорів про зниження обсягів вже втрачено.

Джерело: Кореспондент

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа