«Руки геть від закону про мову!». Активісти вимагають від «слуг народу» припинити наступ на мову і культурний простір

ukrmovaji

У День Конституції, 28 червня, на мосту над Алеєю Героїв Небесної Сотні активісти спільноти «Мова об’єднує» разом з однодумцями вивісять двадцятип’ятиметровий банер «Руки геть від закону про мову!». У такий спосіб активісти хочуть застерегти владу від руйнівних кроків у мовній і культурній сфері. Малюватимуть банер напередодні, 27 червня, на Дніпровській набережній з 10 ранку і до вечора. До участі в малюванні та вивішуванні банера запрошуються всі охочі.

Активісти відзначають, що влада не тільки дедалі частіше говорить про необхідність змін у законі про мову (про це нещодавно заявляли спікер Дмитро Разумков та міністр культури Олександр Ткаченко, а раніше повернутися до обговорення мовних квот на телебаченні запропонував президент Володимир Зеленський), а й перейшла від слів до дій.

Так, у доопрацьованому законопроєкті «Про медіа» від «слуг» заплановано низку послаблень у законі про мову. Крім того, цей законопроєкт фактично знищує чинний Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. На розгляді у Верховній Раді також перебуває законопроєкт №2362 скандального депутата-«слуги» Максима Бужанського щодо замороження переходу російськомовних 5-11 класів на українську мову навчання. Також активістів обурює, що влада вже пів року гальмує початок роботи Уповноваженого з захисту державної мови та Секретаріату Уповноваженого, які за законом про мову мали б уже працювати. Попередня Уповноважена Тетяна Монахова звільнилася через саботаж. Нині на цю посаду подано дві кандидатури – правозахисника Святослава Літинського та народного депутата 8-го скликання Тараса Кременя. Однак, Уряд зволікає з призначенням. Не менше активістів обурюють і наміри влади призначити міністром освіти прибічника Януковича Сергія Шкарлета, якого пов’язують з плагіатом і нецільовим використанням коштів. МОН є головним міністерством у впровадженні закону про мову і в разі призначенні «Табачника 2» закон саботуватимуть, – переконані активісти.

На думку ініціаторів акції, такий масштабний наступ влади на закон про мову та культурний простір є спробою посіяти в суспільстві чвари, щоб відволікти від невиконання своїх передвиборчих обіцянок. Свого часу, у відповідь на аналогічні дії режиму Януковича, активісти руху «Відсіч», який є учасником спільноти «Мова об’єднує», проводили всеукраїнську кампанію «Помста за розкол країни». Тепер вони хочуть застерегти владу від помилок попередників.

День Конституції організатори обрали не випадково, адже саме в Основному законі чітко зазначено, що державною мовою України є українська мова і будь-які спроби послабити її становище є спробою ревізії Конституції України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа