Російська провокація польськими руками проти угорської меншини в Ужгороді

27711641_1918494915131244_1319559130_o

У слідчій групі поліції Закарпаття, яка розслідує спробу підпалу будинку Товариства угорської культури Закарпаття, вважають, що до цього злочину можуть бути причетними два польські радикали з організації “Фаланга”. Про це PolUkr.NET дізнався з ухвал слідчих суддів Ужгородського міськрайонного суду.

Йдеться про Адріана Марглєвського з Кракова і Томаша Рафала Шимков’яка з Бидгощі. Профілі обох осіб у соціальній мережі Facebook вказують на їхній інтерес до медій “Фаланги” – сайтів Xportal.pl та Xradio.pl. Шимков’як є редактором Xportal.pl. Натомість Марглєвський належить до стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039), у якій є чимало “фалангістів”.

26805131_194254454649533_6767884580484630620_n-300x300Томаш Рафал Шимковяк. Фото: facebook.com/szymkowiak.tomasz.7

17522870_444758159192974_9031587532019184184_n-300x300Адріан Марглєвський. Фото: facebook.com/Adrian Marglewski

З ухвал у справі відомо, що о 4:20 4 лютого цього року двоє осіб кинули у фасад будинку Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) в Ужгороді за адресою Православна Набережна, 5, пляшку із горючою речовиною. Після того, як вони впевнилися у загоранні фасаду будинку, зникли з місця події. Пожежу вдалося невдовзі загасити. Крім того, на фасаді будинку ТУКЗ слідчі знайшли малюнок у вигляді нацистської свастики.

Кримінальне провадження відкрили того ж дня за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 161 та ч. 2 cт. 15, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу. Йдеться про “умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями”, а також закінчений замах на вчинення “умисного знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах”, вчинений шляхом підпалу.

Нагадаємо, що 14 лютого цього року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив на прес-конференції у присутності керівництва генконсульства Угорщини в Ужгороді та керівництва ТУКЗ, що СБУ вдалося встановити винних у злочині осіб. Ними, за його словами, були “двоє молодих хлопців із праворадикальної організації однієї з країн Євросоюзу”. Вони приїхали на Закарпаття напередодні через пункт пропуску «Ужгород» на словацько-українському кордоні й поселилися в хостелі на вул. Льва Толстого в Ужгороді (в ухвалах вказано назву – “Сіті Хостел Панорама”). В ніч на 4 лютого вони здійснили дві спроби підпалу офісу ТУКЗ, а вранці виїхали з України через той же ПП «Ужгород».

Наразі ордер на міжнародний розшук підозрюваних не видано. Ця процедура йде через Інтерпол і займає певний час. Мабуть, займе десь тиждень. Поки що є ухвала суду. Це перший крок. Другий – міжнародний розшук. Йде співпраця з польськими і угорськими правоохоронцями.

Поки що справу розслідують наші слідчі. Притягнути до відповідальності у такій ситуації з іноземцями можна двома способами. У першому випадку слід зібрати докази і щоб наша Генпрокуратура передала їх польським колегам, щоб їх судили на батьківщині. Так, мабуть, і буде. У другому змушені будемо просити в польської сторони про їх екстрадицію в Україну, щоб судити в нас.

Волонтерська ініціатива “Російська V колона у Польщі” (RVKP) у 2016 році ідентифікувала Марглєвського як “фалангіста” і члена стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039) з Кракова, учасника антиамериканської демонстрації “Фаланги” у Кракові під консульством США, що відбулася 4 липня 2015 року. SJS 2039, за інформацією RVKP, контролюється симпатиками “Фаланги” та іншої проросійської організації — незареєстрованої партії “Зміна” (Zmiana).

Товариство угорської культури Закарпаття (KMKSZ – Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) — найвпливовіша організація угорської меншини на Закарпатті, політичним крилом якої є “Партія угорців України”.

Історія виникнення Націоналістично-радикального руху “Фаланга” сягає ще 30- років минулого століття. Це була нелегальна, антисемітська, з фашистським ухилом націоналістично-радикальна політична формація. Сучасний рух «Фаланга» виступає проти НАТО, США та ЄС. Очолює організацію Бартош Бекєр, який ще в 2014 році заявив, що приєднався до проросійських сепаратистів у Донецьку. На українському відтинку діяльності «Фаланга» активно підтримує проросійських сепаратистів на Донбасі, Росію та свого часу навіть створила «антибандерівські патрулі» для охорони східних прикордонних регіонів Польщі від «ворогів бандерівців».

Джерело: polukr.net

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа