Процес над башкирами розширив поняття “екстремізм” в Росії до нечуваних меж

bashkort-4

У Башкортостані громадськість продовжує обговорювати політичні та юридичні підсумки судового процесу щодо заборони національної організації “Башкорт”. Нагадаємо, що 22 травня Верховний суд республіки за позовом регіональної прокуратури визнав “Башкорт” екстремістською організацією та заборонив її діяльність.

Захист “Башкорту” готується до подачі скарги в Четвертий апеляційний суд у Нижньому Новгороді і висловлює надію, що з таким числом порушень вердикт ВС Башкортостану буде скасовано.

Один із представників захисту “Башкорту“, адвокат з Міжнародної правозахисної організації “Аґора” Станіслав Селезньов висловився про процессуальні порушення, допущенні під час суду, про юридичні підсумки процесу та його майбутні наслідки.

Відповідно до деякихих норм Кодексу Адміністративного Судочинства, зокрема ст. 264, це рішення підлягає негайному виконанню в частині припинення діяльності “Башкорту“, як забороненої організації.

Враховуючи, як правоохоронні органи у Башкортостані та Верховний суд республіки трактують закон, що ми свже постерігали під час процесу, можна очікувати подальшого, вже персонального переслідування активістів організації з боку правохоронних органів. Ці переслідування можуть розгорнутись у будь-якому можливому форматі, навіть через їх коментарі, які оцінять як продовження екстремістської діяльності. Так вже було, коли прокуратура віднесла до продовження екстремістської діяльності публічну незгоду активістів “Башкорту” з винесеним організаціяї попередженням. У цьому випадку їм загрожуватиме стаття 282.2 УК РФ – організація, або участь в діяльності організаціяї, яка визнана екстремістськиою і чия діяльність заборонена судом.

Розправа над “Башкортом” – знакова подія переходу режиму в нову, більш жорстоку і жорстку якість. Тепер такі процеси розправи над незалежними навіть не партіями, а громадськими організаціями, помчать тройкою по Росії “, – написав блогер Віктор Золотарьов.

А ми додамо: якщо Кремль злійснює такі невиправдано неправосудні репресії – значить, йому є чого боятись

За матеріялами Free Idel-Ural

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа