Проросійська агентура в Польщі вимагає для українців три роки в’язниці за образу Путіна

Польська прокремлівська партія подала позов до прокуратури на проукраїнську організацію. За публічну образу Путіна активістам загрожує до 3-х років ув’язнення.

 Інсталяція

Фігурка людини, схожої на очільника Російської Федерації, поміщена у клітку. Поруч написи «Путін, йди!» та «UkrainewithoutPutin». Знизу – килимок із портретом і написом «Витирайте ноги». З одного боку – скульптура матрьошки-зеленого чоловічка і номерний знак «ПТН ПНХ». З іншого – постер із черепом, що нагадує обличчя Путіна, з написом «Achtung: RuSSia».

Клітка служила мистецькою інсталяцією рік тому під час акції «Солідарні з Україною», що проходила у Варшаві. Постери з «AchtungRuSSia» від минулої весни висіли на вулицях польської столиці. Зараз все це – експонати з Музею Майдану, що знаходиться у варшавському центрі «Український Світ». Опікується виставкою польсько-українська Фундація «Відкритий Діалог», яка від початку Євромайдану надсилає в Україну гуманітарну допомогу та актуалізує українське питання в Європі.

Згідно із польськими законами, за публічну зневагу до голови іншої держави передбачається до 3-х років позбавлення волі. Щоправда, поняття «зневаги» не є чітко окресленим у польському законодавстві. Щодо «публічного чину» польський експерт з медіа-права Яцек Собчак зазначає, що «публічний чин не варто плутати із публічним місцем, зваживши на те, що чин у публічному місці не завжди є публічним чином, хоча найчастіше так є». Згідно із оцінкою експертівГельсінської Спілки Прав Людини, дана стаття польського кримінального кодексу суперечить гарантованій конституцією верховенства свободи слова.

Однак, це не зупинило лідера про кремлівської партії «ZMIANA» Матеуша Піскорські від оголошення скоєння злочину до польської прокуратури. У заяві він написав так: «…ситуація становить склад злочину, описаного в статті 136, §3 кримінального кодексу (Республіки Польща – ред.), оскільки зіставлення образу Владіміра Путіна, а отже, очільника іншої країни, із символікою, загальновизнаною як властива злочинній організації (яку такою вважає Військовий Трибунал у Нюрнберзі вироком від 1 жовтня 1946р.), є образою його іміджу».

У «Відкритому Діалозі» пояснюють, що такий підбір експонатів є свідомим:

  • В «Українському Світі» багато експозицій із реального життя – із Майдану й АТО. Це витвір одного з митців, чиї праці ми тут презентуємо, – пояснює Бартош Крамек, Голова ради Фундації. – Росія підтримує, в тому числі і фінансово, радикально націоналістичні, неофашистські угрупування у всій Європі. Це з вини Путіна в Росії так багато вороже налаштованих до світу націоналістів та фашистів. Нещодавно Путін захищав пакт Молотова-Ріббентропа. Тому сусідство Путіна зі знаком «SS» цілком логічне. Він сам створив собі такий імідж і має бути цього свідомий.

Матеуш Піскорський вже не вперше атакує «Відкритий Діалог». Раніше він давав таку оцінку діяльності Фундації: «У той час, коли в Донецьку гинуть мирні громадяни, «Відкритий Діалог» абсолютно відкрито поставляє бронежилети і каски необандерівським бойовикам, що ведуть на Донбасі таку саму різанину, як була на Волині проти поляків багато років тому».

Про Донбас пан Піскорський знає із власного досвіду: у листопаді минулого року поїхав у якості спостерігача на так звані «вибори», організовані ДНР і особисто зустрівся там із Олександром Захарченком. Під час березневого «референдуму» в Криму виступав як експерт і спостерігач. Передавав російській урядовій агенції «ТАСС», що голосування проходить «спокійно і без проблем». У грудні 2005-го року подібним чином коментував і вибори у Придністров’ї – тоді він заявив, що вибори були більш демократичні, ніж у Польщі.

Установчий з’їзд партії «Zmiana» відбувся у лютому 2015 року. Одним із гостей мав бути «міністр закордонних справ ДНР» Олександр Кофман, який, однак, не зміг потрапити на територію Польщі.Очільник партії Матеуш Піскорський – колишній неонацистівський діяч, лобіст євроазійської ідеї. Головує також у think-tank «Центр геополітичного аналізу»(ECAG), експерти якого проводили спостережні місії під час конфліктів у Лівії, Сирії та на Донбасі, де режими забезпечували їм перебування.віцепрезидент партії Бартош Бекер – колишній лідер мазовецької бригади Націонал-Радикального Табору (Obozu Narodowo-Radykalnego), а нині – Фаланги, одного з найбільш яскравих неофашистських угрупувань у Польщі. Бекер відкрито симпатизує сепаратистам на Донбасі та сирійському режимові. Від імені свого інтернет-порталу Xportal був «кореспондентом» у Сирії і виклав у мережу фото полонених, яких чекали тортури.

Матеуш Піскорський

Джерело: https://stopnacjonalizmowi.wordpress.com/2015/03/04/patia-zmiana-partia-faszystowska/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа