Про ветерана Миколу Микитенка, який здійснив самоспалення на Майдані, знімуть фільм

Mykytenko

Про учасника російсько-української війни Миколу Микитенка знімуть документальний фільм. У ніч із 10 на 11 жовтня ветеран здійснив самоспалення на Майдані на знак протесту проти політики капітуляції.

У колективній свідомості вчинок Миколи Микитенка залишився незрозумілим: преса написала про «невідомого чоловіка, який з невідомих мотивів вчинив самоспалення», а влада просто проігнорувала. Аби не втратилась пам’ять про ветерана та його вчинок, мережа документальних активістів Arts&Rights розкаже про нього у фільмі “За що загинув Микола Микитенко”.

https://bezbroni.us4.list-manage.com/track/click?u=dc30f13a5c2f4596766219533&id=9ede9d1bf4&e=77a9a6d3f2

“Ми хочемо, щоб кожен з вас разом з нами поставив собі кілька питань. Ким був Микола Микитенко? Чому він вийшов на Майдан взимку 2013-14 рр., чому він пішов добровольцем на війну і зрештою чому він облив себе бензином посеред Майдану-2020? Це було самогубство, відчай, дурість чи самопожертва. Відповіді на ці питання ми хочемо знайти у документальному фільмі Ми віримо, що це важливо для нас з вами і для наступних поколінь”, – каже продюсерка фільму Оксана Іванців.

Режисером фільму став Андрій Литвиненко. Зйомки було розпочато на Майдані, в момент прощання з Миколою Микитенком. У фільмі, зокрема, з’являться кадри потужного звернення до влади доньки Миколи Юлії, яка сама є ветеранкою російсько-української війни. Під час прощання з батьком Юлія звернулась до Президента і закликала його мати мужність подивитись в очі їй та іншим ветеранам, які втрачали життя, кров і своє здоров’я на війні.

myk-film

“Як будь-який воїн, він був готовий покласти життя за Україну. І він це зробив.

І найтрагічніше те, що його досі не почули, – сказала Юлія. – Як доньці, мені важко прийняти цей вчинок, але я можу його зрозуміти. Як і багато інших ветеранів, які мають зараз схожі відчуття. Єдине, чого я не можу зрозуміти, – чому досі ніхто з очільників нашої держави не висловив жодного слова ні підтримки, ні співчуття нашій сім’ї? Чому їм легше думати, що якийсь невідомий чоловік з невідомих причин вчинив самоспалення на Майдані?”.

Зйомки фільму відбуваються повністю на волонтерських засадах.

Джерело: “Без Броні: єдина база ініціатив для ветеранів

Микитенко

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа