Помер один із засновників Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, ветеран ОУН Іван Романюк.

Пам’яті ветерана ОУН Івана Романюка

З глибоким сумом повідомляємо, що 23 вересня на 93-у році пішов із життя довголітній член ОУН (б), активний громадський діяч, один із перших членів Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, Руху, Товариства Української мови «Просвіта», Станиці братства ОУН-УПА

Романюк

Іван Михайлович Романюк.

Народився 27 червня 1929 р. у с. Котиківка. Навчався у Коломийській гімназії (1941-1944 рр.).

Після закінчення Городенківської СШ № 1 (1947 р.) навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Під загрозою арешту залишив навчання. Працював помічником – бухгалтером Городенківської МСТ (1948р.).

Член юнацтва ОУН (з 1944р.), член ОУН (з 1947р.) районний провідник юнацтва ОУН Городенківщини. Заарештований органами НКГБ 1 листопада 1948 р. У квітні 1949 р. засуджений до 25 років позбавлення волі. Етапований на Колиму у табір Берлагу.

Після звільнення у 1955р. повернувся до Коломиї. Працював фельдшером при ФАПі в с. Воскресінцях Коломийського району (1956 р.), лікпрофінспектором райздоровідділу (1956-1957 рр.), фельдшером здоровпункту ткацької фабрики.

Після закінчення Станіславського медичного інституту працював у Коломийській центральній районній лікарні (1966-1989 рр.).

З 1992 р. – голова Координаційної ради демократичних організацій та партій Городенківського району.

Активно підтримував і впроваджував на Городенківщині національну ідею, повернув імена багатьох загиблих за волю і незалежність України, виступив ініціатором і будівничим багатьох національно-патріотичних справ у Городенківському районі, виховав цілу плеяду активістів, багато з яких і сьогодні захищає суверенітет України на Сході.

Автор чисельних публікацій у газетах та журналах України і зарубіжжя, серед яких другий том альманаху «Городенківщина», серія публікацій «Мартиролог загиблих учасників ОУН-УПА», історично-краєзнавчої книги «Стежок багато, а дорога одна».

Нагороджений багатьма нагородами і відзнаками України, області, району, Почесний громадянин м. Городенки.

Схиляємо голови перед світлою пам’яттю друга Івана.

Тереновий Провід ОУН (б)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа